Първият запис в “Уикипедия” е продаден за 750 хил. щ.д. като NFT

Christie's в Ню Йорк

Първият запис на сайта на най-голямата онлайн енциклопедия "Уикипедия" е продаден в сряда като незаменим токен (NFT) (non-fungible token, уникален запис в даден блокчейн) на търговете на Christie's в Ню Йорк за 750 хил. долара. За това съобщава сайтът на аукционната къща.

Като първа бележка на сайта, направена на 15 януари 2001 година, основателят на онлайн енциклопедията Джими Уейлс е избрал фразата: Hello, World! Освен това с финалния удар на борсовото чукче за нечия колекция е заминал срещу сумата от 187 500 долара и компютърът, на който Уейлс е написал тази бележка – iMac на компанията Apple, в малинов цвят.

Незаменимият токен (NFT) може да се използва за представяне на елементи като снимки, видеоклипове, аудио и други видове цифрови файлове. Цифровият сертификат на основата на технологията блокчейн, потвърждава правото на собственост върху един виртуален актив. Достъпът до всяко копие на оригиналния файл обаче не е ограничен от NFT. Копията на тези цифрови записи са достъпни за всеки, независимо че NFT предоставя на собственика доказателство за собственост, отделена от авторските права. Незаменимият токен е уникален, забранено е да се подправя или заменя с друг. Той може да се провери в блокчейна. Собствеността върху NFT често се свързва с лиценз за използване на базовия дигитален актив, но като цяло не предоставя авторски права на купувача: някои споразумения предоставят лиценз само за лична, нетърговска употреба, докато други лицензи също позволяват търговско използване на основния цифров актив.

Технологията NFT е създена през 2017 година. За времето на нейното съществуване са били продадени над 5 млн. токени.

Пазарната стойност на NFT се утроява през меналата година, достигайки над 250 милиона долара. През първото тримесечие на 2021 г. продажбите на NFT са надхвърлили 2 милиарда долара.

 

Цифровото изкуство

е случай на ранна употреба за NFT поради способността на блокчейн технологията да осигурява уникалния подпис и собствеността на незаменимия токен. Дигиталното произведение на изкуството, озаглавено „Ежедневно: първите 5000 дни“ (Everydays: The First 5000 Days), от художника Майк Уинкелман, известен още като Бийпъл (Beeple), се продава за 69.3 милиона щатски долара през 2021 година. Покупката достига третата най-висока аукционна цена, постигната за жив художник, след Джеф Кунс и Дейвид Хокни.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст