Традицията за търсене на трюфели е в списъка на културното наследство на ЮНЕСКО

трюфели

Традицията "Търсене и добив на трюфели в Италия" е призната за културно нематериално наследство на човечеството от ЮНЕСКО. Това огласи председателят на асоциацията на италианските селскостопански производители Coldiretti Еторе Прандини.

"Причисляването на трюфела към наследството на човечеството е важна стъпка към защитата на антропологичните и културни традиции, зародили се при взаимодействието ни с природата", казва той. Прандини отбелязва също така високата туристическа и гастрономическа привлекателност на традицията за търсене  и употреба на трюфели.

Трюфелите, които се делят основно на черни и много по-ценните бели, растат в диви условия почти по цялата територия на Италия, макар че за родина на белите трюфели се счита северната област Пиемонт. Тези деликатесни гъби също така могат да се намерят и в прилежащите райони на Франция и в други региони на Южна Европа, на първо място, в средиземноморските страни. Те растат под земята, и за най-добрия "ловец на трюфели" се смята прасето, но при тях има един  недостатък – те изяждат намерените трюфели и така лишават стопанина си от ценната находка.

Другият добър ловец е кучето. В търсенето на тези гъби, растящи под земята в корените на някои дървета, се използват специално обучени кучета, но не е  задължително те да са някаква  особена порода. Трюфели има не само в централните области на Италия (Тоскана, Умбрия, Марке), но даже и в южните – Молизе и Калабрия.

Заедно с естествените находища, в последните години в Италия се появиха и изкуствено създадени стопанства за развъждане на трюфели. Европейската комисия даже отдели специален фонд за подкрепа на развитието на това направление в селското стопанство. Сега в този сектор, по данни на Coldiretti, са заети над 100 хил. човека.

Пазарната цена на белите трюфели, като правило, варира между 3000 и 4000 евро за 1 килограм. Както отбелязват експертите обаче, през тази година цената им е нараснала почти два пъти в сравнение с миналата година и е достигнала 5.5-6 хил. евро за 1 килограм. Черните трюфели струват по-евтино. Сезонът за търсене на тези гъби започва през есенните месеци и, като правило, завършва в средата на януари.

Практиката "търсене и добив на трюфели" не е първата, свързана с гастрономическата история на Италия традиция, която е вписана  в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Там вече е включена средиземноморската диета (2010 г.). През 2009 г., по искане на Италия, неаполитанската пица е регистрирана в Европейския съюз като традиционно специализирано ястие, а през 2017 г. изкуството на приготвяне на неаполитанската пицайола е включено в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст