ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Папа Франциск: Семейното насилие е нещо почти сатанинско

папа франциск

Семейното насилие е нещо "почти сатанинско", заявява папа Франциск в интервю за италианска телевизия, предаде Франс прес.

"Толкова много жени бяха малтретирани и бити в собствените си домове, дори от съпрузите си", заявява папата в предаване, излъчено снощи от телевизия "Ти Джи 5", докато разговаря с четирима души с трудни съдби.

"Това е проблем, който в очите ми е почти сатанински, защото (насилникът) се възползва от слабостта на човек, който не може да се защити", добавя той в специалното предаване, наречено "Франциск и невидимите".

"Можеш само да блокираш ударите. Това е унизително, много унизително", добавя папата в разговор с майка на семейство, принудена да избяга заедно с децата си поради насилие от страна на мъжа. Но "виждам у теб много достойнство, защото ако беше изгубила достойнството си, нямаше да си тук", отбелязва той.

Случаите на насилие в семействата зачестиха по време на здравната криза и последователните локдауни. От януари т. г. в Италия по данни на вътрешното министерство са убити 112 жени – над половината от сегашния си или бивш съпруг, или пък от партньор.

Папата, който навърши в петък 85 години, неведнъж се е изказвал против насилието срещу жени, напомня АФП.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст