ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Знаковите рокади по върховете на банковия сектор

Цветанка Минчева УниКредит Булбанк

Наред с промените в управлението на държавата, със сътресенията в икономиката и двете нови вълни на Ковид-19, 2021 г. ще бъде запомнена и с промените във финансовия сектор. През годината страната ни имаше последователно двама нови финансови министри, нови заместник-министри и нови ръководители на НАП и Агенция "Митници". Станахме свидетели и на два неуспешни опита в парламента за начало на процедурата по избор на управител на Българската народна банка.

Банковият сектор също би изпълнен с динамика 

и редица знакови рокади. Проверка на "БАНКЕРЪ" в регистъра на БНБ показва, че през 2021г. централната банка е издала 23 лиценза на банкери за влизането им в ръководни органи на кредитни институции. Нека погледнем някои от по-значимите кадрови промени в управлението на търговските банки, като правим изричното уточнение, че не включваме кадровото цунами в Българската банка за развитие поради обстоятелството, че ББР е 100% държавна собственост и там през годините мениджмънтът често се менеше  според  политическата конюнктура.

Големите търговски банки 

с нови главни изпълнителни директори 

Важна подробност е, че четири от Топ 5 – банките с най-голям размер на активите, вече са с нови главни  изпълнителни директори. Още през 2020 г. дългогодишният оперативен ръководител на "Банка ДСК" Виолина Маринова стана част от надзорния съвет на банката и бе наследена като главен изпълнителен директор от унгареца Тамаш Хак-Ковач.

Най-голямата по активи банка – "УниКредит Булбанк" – също е с нов главен изпълнителен директор. Това е Цветанка Минчева, която получи лиценз от БНБ през септември. Минчева наследи  на поста Теодора Петкова. От своя страна Петкова оглави групата на UniCredit за Източна Европа и вече отговоря за бизнеса в Босна и Херцеговина, в България, в Хърватия, Румъния и Сърбия, както и частично за Русия.

Промени настъпиха и при третата по размер на активите кредитна институция – "Обединена българска банка". Главен изпълнителен директор на ОББ стана Питър Рубен, а предшественикът му Петър Андронов се изкачи в йерархията на белгийската банково застрахователна група KBC. Андронов вече отговаря за дейността на KBC в България, Ирландия, Словакия и Унгария в качеството му на главен изпълнителен директор на „Международни пазари“ и член на Управителния съвет на групата. По-рано през годината той зае и позициите на председател на Надзорните съвети на ОББ и на застрахователя ДЗИ.

В края на годината KBC обяви и ключова сделка за  придобиването на "Райфайзенбанк България" и дъщерните й дружества. Сделката е на стойност 1.15 млрд. евро и се очаква да приключи в средата на 2022 г. след получаване на необходимите регулаторни одобрения

Междувременно Петър Андронов бе наследен и като председател на УС на Асоциацията на банките от изпълнителния директор на "Банка ДСК" Диана Митева.

Петата по активи – "Първа инвестиционна банка" също смени водещия си ръководител. Начело застана Никола Бакалов като главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет.  Към 30 септември печалбата на ПИБ преди данъци и обезценки отбеляза ръст с 47.3% за последните 12 месеца до 142 млн. лева, а на годишна база ръстът на активите й е 693 млн. лева.

Промени настъпиха и в институциите от втора група

Веднага след идването на Бакалов, бившият ръководител на ПИБ Неделчо Неделчев от своя страна оглави една от институциите от втора група – "Общинска банка".

Промените в ръководствата практически продължиха до самия край на годината, след като на 20 декември Българо-американска кредитна банка (БАКБ) обяви напускането на председателя на УС и изпълнителен директор Васил Симов. От банката уточниха, че решението на управителния и надзорния съвет на БАКБ е взето, след като Васил Симов е подал оставка и молба за освобождаването му от тази длъжност. Симов бе на тези позиции в банката в продължение на повече от десет години в плътен съпорт на Цветелина Бориславова още от времето, когато двамата поеха СиБанк. Симов е познат и като председател на Съвета на директорите и главен изпълнителен директор на "Софийска стокова борса" АД, чийто съучредител бе още в далечната 1991 година. 

През май Общото събрание на БАКБ преизбра членовете на Надзорния съвет за нов петгодишен мандат. До 2026 г. в надзора на банката остават Цветелина Бориславова, Мартин Ганев и Петър Атанасов.

2022 г. гарантира още рокади

Още в първите месеци на новата година се очаква кадровите промени в банковия сектор да запазят натрупаната от 2021-ва инерция. Както "БАНКЕРЪ" вече писа, финансовият министър Асен Василев намекна, че в периода февруари-март ще бъде открита процедура за избор на управител на Българската народна банка. Сегашният  гуверньор Димитър Радев изпълнява длъжността при  изтекъл още от юли месец мандат. Бъдещият управител, който и да е той, следва да предложи на Народното събрание и двама подуправители, ръководители на управленията "Емисионно" и "Банково" – на мястото на Калин Христов и Нина Стоянова.

Потенциалното сливане на ОББ с "Райфайзенбанк България" след средата на годината също ще доведе до промени в ръководството на обединената банка. Освен че консолидираното дружество ще се конкурира с "Уникредит Булбанк" и "Банка ДСК" за челните места по размер на активите, няма да е изненада, ако мениджъри на "Райфайзенбанк България" бъдат поканени в ръководните органи след сливането, тъй като, както отбелязва KBC в съобщението си за сделката: ""Райфайзенбанк България" е установен и доверен универсален банков франчайз на национално ниво в България с доказан опит и се радва на висока клиентска удовлетвореност във всички сегменти, като се фокусира върху иновациите и дигиталното банкиране".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст