ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Срокът за поставяне на бустерна доза се намалява

Минитерство на здравеопазването - данни за разпространението на COVID

Намалява се срокът за поставяне на бустерна доза на ваксина срещу COVID-19.

Това съобщи на брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Срокът се намалява от шест на три месеца за бустерна доза след завършен цикъл с двудозова ваксина и на два месеца, след като е поставена еднодозова.

„Изследванията показват, че този интервал от 3 месеца осигурява достатъчно силен имунен отговор, така че човекът, направил бустерна доза, да получи максимална защита в сравнително кратък период. Конкретният повод е точно Омикрон заради много ефективното много бързо и лесно предаване“, каза доц. Кунчев.

От утре вероятно хората ще могат да си поставят бустерни дози по новите срокове. Това правило за сроковете важи само за хората над 18 години. 

Засега трета доза ще има само за възрастните. Такава не се предвижда за децата от 5 до 11 години, коментира още държавния здравен инспектор.

 Експертите от информационно обслужване вече са се заели с промените в системата.

„Имаме уверението на „Информационно обслужване“, че това ще може да стане от утре. Те работят тази вечер по въпроса да променят информационната система, софтуера. Мисля, че ще успеят, тъй като системата е създадена така, че сравнително бързо да могат да се правят такива корекции“, уточни Ангел Кунчев.

От пресцентъра на Министерството на здравеопазването също разпространиха официално съобщение по темата, което публикуваме без редакторска намеса: 

"Днес, 30 декември, ръководството на Министерството на здравеопазването разгледа и одобри следните препоръки на Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката:

– При лица, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксините с двудозов режим на имунизация, втората доза ваксина се поставя не по-рано от 3 месецa след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

– Преболедували от COVID-19 могат да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

– Бустерна доза ваксина след завършен ваксинационен курс се прилага не по-рано от 3 месеца от датата на поставяне на втората доза (при двудозовите ваксини) и първа доза (при еднодозовите ваксини).

– иРНК ваксина (на производителя Pfizer/BioNTech или на производителя Moderna) може да се поставя като бустерна доза след завършен ваксинационен курс с иРНК или векторна ваксина не по-рано от 3 месеца след завършения ваксинационен курс.

Въвеждането на поставена бустерна доза иРНК ваксина в Регистъра за ваксинация, 3 месеца след завършен курс с иРНК ваксина или с векторна ваксина, ще е възможно от утре, 31 декември, като гражданите ще получават и своя европейски цифров COVID сертификат.

Министерството на здравеопазването препоръчва на всички български граждани да се ваксинират срещу COVID-19 с оглед предстоящата епидемична вълна. "Ваксините предпазват от тежко протичане на заболяването, хоспитализация и летален край. Нека бъдем отговорни към себе си и любимите си хора!". 

Срокът за поставяне на противогрипни ваксини на хора над 65 години се удължава до края на януари 2022 година. Това е решил Националният съвет по имунопрофилактика по искане на общопрактикуващите лекари, обяви още държавният здравен инспектор. 

"Поради необходимостта от 14 дена интервал между бустерна доза, към която има голям интерес в момента, и грипна няма време това да стане в рамките на декември. Самите общопрактикуващи помолиха за такава промяна, ние се обърнахме към НЗОК, тя е съгласна, така че те ще могат да работят по тази програма за този сезон до края на януари", посочи той.

По време на Съвета по имунопрофилактика е взето решение и за удължаване на програмата на Ротавирусна инфекция. Тя ще бъде публикувана за обществено обсъждане. Предстои и одобряването от Министерския съвет. 

"Това е въпрос на формалност, така че всички деца, всички бебета, които имат желание родителите, да могат да се имунизират безплатно срещу ротавирус", поясни доц. Кунчев.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст