ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Акценти за 24 – 31 декември от Banker Weekly

Четете в новия брой

Скрити пробойни в ДДС

Източването върви с пълна сила и в складовете за строителни материали

Със 7.7 млрд. лв. ще е преизпълнението на приходите в бюджета за 2021 г., 20% повече от 2020 г., обяви финансовият министър Асен Василев. От тях 4.8 млрд. е преизпълнението от данъци и осигуровки. От корпоративни данъци постъпленията са с над 400 млн. лв. повече, а от данъка върху доходите преизпълнението е 80 млн. лева.

"Подготвя се голяма проверка на строителния сектор, където се очаква да се изкарат повече приходи на светло", съобщи министърът на последното заседание на бюджетната комисия на парламента. Но, ако иска и тези му усилия да се увенчаят с успех, би било добре тази проверка да обхване целия цикъл на производството и доставките като се тръгне от складовете за строителни материали и се стигне до акт 16 на обектите.

Ето го и примерът. Искате да си си купите примерно 3 кубика пелети на пелетен котел. Звъните в склада за строителни материали. Уточнявате цените на: пелетите, транспорта и разтоварването. Всичко ви се казва накрая на куп, за да знаете крайната цена.

13 ст. на ден за защита на дома

Известните в застрахователното уравнение не са се променили от 2014-а до днес. Нито някой е хукнал да се застрахова, нито някой го е агитирал да го направи, нито пък последствията от глобалното затопляне са намалели. Знайно е още нещо – че никой управник няма да призове хората да застраховат дома и имуществото си. Това, както и ваксинацията, е въпрос на лична преценка. Все едно че живеем не в общество, а в индивидуални дупки, разхвърляни из джунглата…

Природният газ от Азербайджан – повратна точка за енергийния бизнес у нас?

В навечерието на новата 2022 г. газовите доставки отново са на път да скарат енергийните лобита в страната. Пазарът на газ започва силно да се размътва поради две основни причини. Първата е очакваният ръст на доставките на синьо гориво от Азербайджан през следващата година. А втората е, че на България ѝ предстоят преговори за подписване на нов договор за доставки с руската компания „Газпром“.

Те ще се водят през 2022-ра, но руската страна вече започна да ни „ухажва“ след като преди месец се съгласи да достави към „Булгаргаз“ евтини количества гориво. За след Нова година обаче държавният газов доставчик предвижда ново увеличение, което отново ще вдигне инфлацията и цените на щанда в магазина.

Облаците над Украйна се сгъстяват

Разговорът между Джо Байдън и Владимир Путин не разнесе мрачните облаци, надвиснали над Украйна, и тревогите, че може да се стигне до военен сблъсък, не са зачеркнати. Все пак не са изчерпани още всички дипломатически възможности, макар че не се достигна до пробив по време на личния контакт между двамата лидери.

Президентите на САЩ и на Русия си размениха по телефона предупреждения във връзка с Украйна, но изразиха и известен оптимизъм, че предстоящите през идния месец дипломатически обсъждания ще спомогнат за намаляване на напрежението. Байдън заяви, че САЩ настояват за намаляване на руското военно присъствие в близост до границата с Украйна, и отново отправи заплахата си за безпрецедентни санкции срещу Русия, ако нахлуе в Украйна. Путин отвърна, че евентуални нови санкции на Запада срещу Москва ще доведат до пълен разрив в отношенията между двете страни.

Въздух няма, въздухарите – в излишък

Както винаги по коледните празници, въздухът в София не бил замърсен, но както обикновено местната власт щяла да вземе мерки за прочистването му. Така решава проблема Столичната община от десетилетия, така ще го реши и сега. С всички сили – пет за четири!

Първо началничката на общинската дирекция "Климат, енергия и въздух" Теодора Полимерова обяви, че не са регистрирани превишения на количеството на фини прахови частици. После на сайта на столичния инспекторат цъфна съобщение, че нивата са превишени и започват извънредни проверки, а народът беше призоваван да ползва градския транспорт и да не се топли на твърдо гориво през деня. Очевидно данните на Националната система за мониторинг на качеството на въздуха са толкова прецизни и неподатливи на манипулиране, че може да показват две противоположности едновременно. Така, че винаги да са наполовина верни. 

Нинова пося поредното разделение в БСП

Ни в клин, ни в ръкав, току в навечерието на новата година тясното ръководство на социалистите, което се състои от хора, верни на лидера Корнелия Нинова, изведнъж реши да изключи Кирил Добрев от Националния съвет и от партийните редици. И го направи, при това с внушително мнозинство. Добрев вече не е член на БСП и това действие много наподобява на саморазправа (при това поединично) с неудобните и несъгласните с председателката и позволяващите си публично да я критикуват.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев пред "БАНКЕРЪ": Само за 7 месеца увеличихме приходите със 7.73 милиарда

"Без последните две седмици, за 2021 г. имаме увеличение на приходите със 7.730 млрд. лв. в сравнение с 2020 година. Което, на база 44 млрд. лв. за миналата година, прави около 18 процента. От една страна, това е само от май месец, когато заварихме ситуацията нула на нула. От друга страна – при прилагане само на част от мерките за затягане на контрола, изсветляване на бизнеса и при текущите данъчни ставки, ние успяхме да съберем почти 20% повече данъци. Наистина – има ръст на икономиката, има инфлация, но… има един ръст от 7%, който се дължи на изсветляване на икономиката", заяви министърът на финансите Асен Василев пред "Студио Банкеръ".

Полицейската палка бутна ГЕРБ от върха

Коментарът е на бившия депутат от "Изправи се БГ! Ние идваме", адвокат Николай Хаджигенов, чиято формация не успя да мине 4-процентовата бариера на последните парламентарни избори. Лидерите на коалицията бяха сред най-активните по време на протестите срещу кабинета на ГЕРБ и главния прокурор Иван Гешев през лятото и есента на 2020 година.

Прав е адвокат Хаджигенов да твърди, че равносметката от изминалата политическа година е прекрасна. С участието на неговата коалиция в 46-то Народно събрание бе предложено да се извади Бюрото за защита от подчинение на главния прокурор Иван Гешев и да се върне в Министерството на правосъдието. "Създадохме комисията за полицейското насилие от летните протести срещу режима на ГЕРБ и незаконното подслушване на граждани. Това е единствената комисия в двата парламента от тази година, която успя да събере всички доказателства по гореспоменатите случаи и да приключи с решение на Народното събрание. Тук резултатите също са добри", заяви в навечерието на Новата 2022-а.

Комуникационният експерт Мартин Димитров пред „БАНКЕРЪ“: Дали адската ни умора от Бойко Борисов е равна на революция?

Съдейки по последните избори, смятам, че навлизаме в задълбочаващ се проблем в релацията между общество и политическа класа. И този проблем не е само български. Политическата класа не притежава достатъчно доверие, за да прави категорични и радикални промени, коментира пред изданието ни Мартин Димитров.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст