ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Германия закрива още три от своите ядрени централи

ток

Днес Германия извежда от експлоатация три от последните си шест ядрени централи, съобщава Ройтерс. Това е част от плана на страната за отказ от ядрена енергия и преминаване към възобновяеми енергийни източници.

Правителството на страната реши да ускори плановете си за излизане от ядрената енергетика след катастрофата на японската атомна централа Фукушима през 2011 година.

Реакторите, които са разположени в Брокдорф, Гронде и Гундреминген и се управляват от E.ON и RWE, ще спрат работа след три и половина десетилетия. Другите три реактора – Изар 2, Емсланд и Некарвестхайм 2, ще бъдат изведени от експлоатация в края на 2022 година.

В шестте ядрени реактора през тази година са били произведени около 12% от електричеството в Германия. На възобновяемите енергийни източници се падат 41%, доката въглищата и природния газ са с дял съответно от по 28% и 15 процента.

Според разработените планове, до 2030 г. в най-голямата европейска икономика 80% от електричеството трябва да се произвежда от възобновяеми енергийни източници.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст