ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кабинетът да даде гаранции на бизнеса за цените на тока

Лидия Шулева

"Хубавото е, че ние не внасяме ток, а ние си произвеждаме ток. И то го произвеждаме на една ниска цена. Това е хубавата новина и това означава, че всички тези печалби, които се реализират на борсовия пазар, остават в България", каза Лидия Шулева, бивш министър на икномиката в правителството на НДСВ във връзка с компенсацията за бизнеса от страна на правителството с около 900 млн.лв. като помощи за скъпия ток.

"Това създава потенциална възможност тези средства, които са акумулирани в страната, да бъдат използвани за компенсация за бизнесите. Така че, парите ги има за компенсации и има и достатъчно механизми да се върнат към бизсените", уточни тя.

"Една част от парите ще дойдат от предварително изплащане на дивидент от държавните дружества, друга част ще дойдат от Фонда за гарантиране на сигурността, трета част от увеличеното ДДС върху много по-голямата сума, която се плаща", поясни още Шулева пред БНР.

По думите и стъпките на правителството касаят първите два месеца на новата година. "Но правителството трябва да има ясен механизъм и по-дългосрочна визия по отношение на компенсациите, което не дава възможност на бизнеса да планира", заяви тя.

"Таван от 30 на сто компенсация за скъпия ток за бизнеса е крайно неудовлетворително. То би довело до сериозни проблеми в много предприятия и част от тях ще затворят или пък ще съкращават персонал", коментира Шулева.

По думите и важното е, че средства за компенсации ще има, защото разликата между борсовата и производствената цена на тока е много голяма и тези пари остават реално в България. Този финансов ресурс е у нас.

"Проблемът е как правителството ще осигури тази компенсация и даде гаранция на бизнеса какви обозрими граници на движение на цената на тока ще има през тези месеца, за да може фирмите да планират цени и доставки", допълни Лидия Шулева.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст