ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

5000 тона английски боклук за горене във Варна

Мая Манолова

„Изправи се.БГ” и Мая Манолова ще подадат сигнал до екологичния министър Борислав Сандов във връзка с поредните 5000 тона боклук за горене, разтоварени на пристанище „Варна Запад”.

"В няколко парламента внасяхме законопроект, с който изобщо да се забрани вносът на отпадъци от трети страни независимо в какво състояние е той. Сега има министър на околната среда и вицепремиер, който е природозащитник, с който работихме добре и в Комисията по ревизия и с който направихме обстойно обследване на далаверата с вноса на боклук. Той постави на обсъждане, като председател на екологичната комисия, нашия законопроект. Затова този път се надяваме, че „чукаме” на отворена врата. Ще представим на г-н Сандов този казус с хиляди тонове отпадъци RDF, които се изгарят в България", каза във видеообръщение на страницата си във фейсбук Мая Манолова.

Тя обясни, че RDF-ът е докаран от Англия на 31 декември, така че да остане в тайна от гражданите и обществото. А запознати твърдели, че боклукът ще бъде изгорен в циментовите заводи в Девня.

"Затова проверихме тяхното разрешително от миналата година. То включва горене на RDF, включително и на опасни отпадъци, но покрай това станаха известни и много други инсталации и ТЕЦ-ове. Забележително е, че в края на миналата година един от ТЕЦ-овете, свързан с бизнесмена Христо Ковачки, осъди екологичното министерство за 25 милиона лева. Тоест те горят къде регламентирано, къде не – и после държавата им плаща обезщетение даже", коментира възмутено Манолова.

Тя подчерта, че и по тяхно настояване служебният министър на екологията издаде заповед, с която забрани вноса на смесен отпадък с код 19 12 12, който  е един от най-вредните при изгаряне. Но в този случай продължава да се внася боклук за горене и то от страни извън ЕС, тъй като Великобритания вече не е в Евросъюза.

"Интересно защо този RDF не си го горят в Англия, а го карат на хиляди километри, за да се изгаря в български инсталации? Интересно защо ние не сме се справили с нашия боклук, а в същото време горим чужд? Това са въпроси, които ние сме повдигали многократно и сме давали решение", припомни Мая Манолова.

"Ние протестирахме и продължаваме да сме против изграждането на завод за боклук в центъра на София. Фандъкова обяснява, че няма къде да се изгаря столичният боклук, а пък тук се внася от Англия. Всъщност се печели адски много от изгарянето на боклук, от изгаряне на опасни отпадъци, на RDF, на смесен отпадък, затова е и изгодно да го внесеш от Англия и да го изгориш тук. Лошото е, че всичко това е за сметка на околната среда, на чистотата на въздуха и на здравето на хората. Едни печелят милиони, а други се разболяват заради безхаберието в България. Ще настояваме да се проведе публично обсъждане и да се вземат решителни мерки срещу инсталациите за боклук, които никнат в цялата страна, а междувременно хората от Девня вече са започнали поредната подписка срещу тези безобразия", каза още Манолова.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст