ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Автобусните и жп-превозвачите не трябва да работят в конкурентна среда

Николай Събев мин. на транспорта

Предприемаме действия за справяне със сивия сектор и нерегламентираните превози в автомобилния транспорт.

Това е обявил министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев по време на дискусия за визията за развитие на обществения транспорт в периода 2022 – 2027 година. В нея са участвали представители на отговорните държавни институции, на автобусния бранш, на Националното сдружение на общините в Република България, синдикати, неправителствени организации, депутати.

Министър Събев уточнил, че по всеки постъпил сигнал ще се работи съвместно с Националната агенция по приходите.

"Другата седмица (от 18 април) започва работа експертен съвет, чиято първа стъпка ще е да синхронизира разписанията между всички видове транспорт. Съветът ще решава и краткосрочните проблеми на превозвачите" – добавил още Събев.

Участниците във форума са се обединили около предложението на министъра, че най-важната стъпка е да се синхронизират разписанията между всички видове транспорт.

"Необходимо да бъде изграден изцяло нов модел за междуселищните превози на пътници. Автобусните превозвачи и железопътните превози на пътници не трябва да работят в конкурентна среда, а в една верига, така че да са от полза на хората, но и превозвачите да имат икономическа изгода от това", казал още транспортният министър.

"Има села, които не се обслужват от обществен транспорт. Не можем да допуснем това. Държавата трябва да гарантира мобилност на населението във всяка една точка в страната", заявил категорично Николай Събев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст