ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Федералният резерв открива дебата за дигитален долар

пазари

След месеци на противоречия и прогнози, Федералният резерв предприе решителна стъпка към съставяне на окончателно становище по въпроса за създаването на собствена цифрова валута. Американската централна банка пусна на 20 януари дискусионен документ от 35 страници за ганатиран от правителството дигитален долар – най-значимият досега акт за по-задълбочено проучване на този вид активи. Той трябва да послужи като база за очаквания през идните месеци разгорещен и изключително важен дебат във Федералния резерв, въпреки че на този етап няма предпочитания към нито една опция ("за" или "против" виртуален долар). 

"Въвеждането на цифрова валута на централната банка би била изключително важна иновация в американската парична система", посочват в документа банкерите. Анализатори пък са на мнение, че тя може да помогне на долара да съхрани доминиращото си глобално влияние на фона на бързо разрастващия се пазар на различни частни криптовалути и на цифровите монети на други държави.  

Федералният резерв ще приема публични мнения по документа до 20 май и предпочита конгресмените да прокарат законодателство за очертаване на функциите на виртуалните монети. Освен че ще утвърди ролята на долара като предпочитана валута в международната финансова система, цифровата му версия може да подобри трансграничните разплащания, да увеличи финансовото включване и да облекчи използването на зелените пари в новите технологии. 

Американската централна банка обаче предупреждава и за потенциалните отрицателни ефекти на дигиталния доларов вариант, между които са източването на депозити от традиционните кредитни институции и очаквано по-драстично теглене на авоари от финансовите компании. Друго сериозно опасение е конфиденциалността, защото правителството може да получи директен достъп до индивидуалните транзакции на гражданите. В документа на Федералния резерв има оскъдни подробности за възможното разрешаване на тези проблеми. В него се казва, че американската централна банка "ще трябва да установи подходящ баланс между опазването на личните данни на гражданите и същевременно да гарантира необходимата прозрачност, за да се предотвратят криминални сделки".

Инфраструктурата на новата система може да се окаже съблазнителна цел за хакерите. И ще направи "изключително трудна" защитата на цифровата валута на Федералния резерв, защото "ще има повече входове за достъп от съществуващите схеми за разплащания", посочват в своя анализ централните банкери.

В коментар за репортери, официален представител на Федералния резерв посочва, че институцията ще опрдели следващите си стъпки след 20 май. Но не дава график за евентуалното въвеждане на дигитален долар. Централните банкери ще разчитат на посредници от частния сектор – традиционни кредитори или небанкови компании, които да предложат сметки и да улеснят плащанията с цифрови долари. 

Отделен документ за технологията, която би могла да управлява дигиталната парична единица на централната банка се очаква от клона на Федералния резерв на Бостън още през февруари. 

Американските централни банкери се задействаха след като техни колеги по света, най-вече Народната банка на Китай, отбелязаха значителен напредък за въвеждане на собствени виртуални валути. 

Пекин вече осъществи пилотни проучвания на монетите в различни мегаполиси и ще тества дигиталния юан по време на Зимните олимпийски игри през февруари. Експерти посочват, че Китай и други емитенти на собствени цифрови валути могат да създадат стандарти за другите държави, отчасти защото различните системи за разплащания вероятно ще наложат координиране на трансграничните транзакции. Което може да направи проучванията на Федералния резерв важни дори ако щатският долар не бъде пуснат още години наред, защото много държави ще искат да свържат собствените си системи с американската.

В отсъствието на емитиран от американската централна банка дигитален долар, частните фирми пускат собствени версии под формата на "стабилни монети" (stablecoins), Те държат резерви, целящи да гарантират, че въпросните монети ще могат да се заменят за хартиени банкноти в съотношение едно към едно.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст