ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Инфлацията в България достигна 15.6% през май

Пари

Годишната инфлация в България за месец май тази година спрямо същия месец на миналата година достигна 15.6 процента, изчислиха от Националния статистически институт. Индексът на потребителските цени за април бе 14.4 на сто.

През май спрямо четвъртия месец се увеличават цените на стоките и услугите във всички  потребителски групи, които статистиката следи. Намаление има при цените за развлеченията и културата, а само тези при съобщенията остават на равнището от април.

През май са се увеличили цените на много от хранителните продукти

ориза, брашното, хляба – с 9.4%, месото, прясната и охладена риба, киселото мляко, сиренето, кашкавала, яйцата, както и на кореноплодните зеленчуци (моркови и червено цвекло), картофите, захарта, кафето и чая, ракиите, вината, бирата и други.
Статистиката отчита намаление на цените на агнешкото месо, нискомаслено прясно мляко, доматите – с 9.7%, краставиците – с 25.5%, зелето, пипера, листните зеленчуци и други.
Цените вървят нагоре и в групите на нехранителните стоки и услугите

облекло и обувки, материали за ремонт и поддържане на жилище, дизелово гориво – с 5.1%, автомобилен бензин А95Н – с 4.7%, автомобилен бензин А100Н – с 4.4%, газ пропан-бутан за ЛТС – с 0.3%, метан за ЛТС – с 11.2 на сто. По-високи са цените при автобусиян транспорт, пътническите таксита, пътнически въздушен транспорт, автомобилни застраховки и други.
През май в групите на нехранителните стоки и услугите е отчетено и намаление на цените при някои от тях: мобилни телефонни апарати, телевизори, лаптопи, електронни игри, пакетни услуги за почивка и туристически пътувания в страната и други.
През май са се увеличили цените на: лекарствените продукти – с 0.1%, лекарските услуги – с 0.7%, и стоматологичните услуги – с 0.3 на сто.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст