ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Казахстан губи интерес към евразийските проекти на Москва

путин токаев

Руски дипломат смята, че традиционният съюзник на Русия – Казахстан – е загубил своя ентусиазъм към предлаганите от Москва проекти за постсъветско икономическо обединение и по-широко евразийско партньорство, съобщи Ройтерс, като се позова на информация на РИА Новости от днес.

Казахстан, който е втората най-голяма икономика от бившите съветски републики, се дистанцира от Русия след инвазията ѝ в Украйна. Астана призовава за мир и отказва да признае референдумите, с които Москва анексира украински територии.

Коментарът за Казахстан направи Кирил Барски – висш руски представител в Икономическата и социална комисия на ООН за Азия и Тихия океан (ESCAP). 

"Имаме проблеми с нашия Съюз: напоследък Казахстан започна да ограничава своето участие в Евразийския икономически съюз и (проекта) Велика Евразия и това е много обезпокоително", каза той на конференция по външна политика, организирана от Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент).

Изказването на Барски подсказва, че Москва е обезпокоена от подобни ходове, които могат да подкопаят руските усилия за създаване на антизападна коалиция в Азия. Според него Русия трябва да обърне внимание на проблема и да разбере какво иска Казахстан, за да бъде отново приобщен. 

Официално Казахстан не е обявявал планове за ограничаване на сътрудничеството във водените от Русия блокове, но Астана обяви, че ще се съобрази със санкциите, които Западът наложи на Москва заради войната в Украйна.

Казахстан също така пренебрегна искането на Кремъл да изгони незабавно украинския посланик след негови коментари относно убиването на руснаци, макар че поиска неговата смяна от Киев.

В същото време износът на някои стоки като мобилни телефони от Казахстан за Русия нарасна през тази година, тъй като много компании спряха да ги продават директно на руски граждани.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст