ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Най-добрите дни на долара са преброени

Ножица реже долар

Всички едри валутни търговци – от "Моргън Стенли" до "Сумитомо Мицуи тръст асет мениджмънт" и "Ломбар Одие" – прогнозират по-силен американски долар през 2022 г., но… с уговорката за по-скромен ръст.

 

Експерти на "Сумитомо" предвиждат зелените пари да  засилят позициите си  през първото полугодие на 2022-а, защото очакват американската централна банка да приключи с изтеглянето на извънредната си пандемична програма за покупки на облигации и агентски дълг през март и да започне да  покачва лихвите. А през второто полугодие щатската валута вероятно ще загуби част от спечеленото, но "корекциите ще бъдат скромни, просто колкото да изрежат прекаления ръст, свързан с екстремните надежди преди лихвеното увеличение".

Доларовият индекс,който изчислява агенция "Блумбърг", е повишил с почти 5% пазарната си оценка през 2021-а – най-голямата годишна печалба от 2015-а насам (по оценка на "Бенк ъф Америка"). Нетните дълги доларови позиции на хеджинговите фондове пък са скочили до най-високото си равнище от юни 2019-а насам – драматичен обрат от края на 2020-а, когато са преобладавали сделките  по "скъсяване"  на долара. 

Най-голямата опора на зелените пари е Федералният резерв

Председателят на американската централна банка Джеръм Пауъл увери законодателите и инвеститорите на 11 януари, че той и колегите му могат да изпълнят сложната задача  да се намали най-високата за последните 40 години инфлация в страната, без да навредят на щатското стопанство.  

По време на продължилото два часа и половина изслушване на банкера от банковия комитет на сената Пауъл каза, че централните банкери са готови да започнат да покачват лихвените проценти нагоре  от сегашните им почти нулеви стойности и да "вталяват"  раздутия до огромните 8.8 трлн. долара банков баланс. Банковият шеф обаче определи тези стъпки като прекратяване на свръхщедрата извънредна политика, предназначена да се пребори с пандемията, а не като преориентиране към рестриктивни мерки за охлаждане на прегряла икономика.

Пауъл посочва, че през тази година институцията ще се постарае да доближи паричната политика до нормалното й състояние, без да се стига до негативен ефект върху заетостта. Банкерът държи на първоначалното си убеждение , че голяма част от инфлационния натиск върху САЩ ще изчезне от само себе си, когато предизвиканите от заразата спазми във веригите за доставки и недостиг на работна ръка бъдат преодоляни.

Напълно резонно  инвеститорите приветстваха коментарите на Пауъл. Акциите повишиха котировките си, а широкият борсов индекс S&P 500 спря петдневния си низходящ ход и приключи търговската си сесия на 11 януари с печалба от 0.9 процента. 

"Голдмън Сакс" очаква четири лихвени увеличения

Федералният резерв вероятно ще повиши четири пъти лихвените проценти през тази година и ще започне да редуцира баланса си още през юли, ако не и по-рано, прогнозират експерти на "Голдмън Сакс груп". Основанията са бързото подобряване на пазара на труда в САЩ и огласеното на 5 януари резюме от проведеното на 14-15 декември 2021-а съвещание на паричния комитет на централната банка, което вещае по-бързо нормализиране на политиката. 

Американската безработица падна под 4%, а трудовите възнаграждения скочиха през миналия месец – поредното доказателство за затягане на пазара на труда и доближаването му до пълна заетост.

Един от ключовите аспекти – раздутият до 8.8 трлн. долара баланс на Федералния резерв – е бил подложен на разгорещени дискусии и някои членове на паричния комитет са поискали редуцирането му да започне от по-ранна  дата, вероятно още след първото лихвено увеличение, става ясно от публикуваното резюме. 

Разкъсва се връзката между зелените пари и доходността на американския държавен дълг.

Щатският долар е започнал да се еманципира от доходността на американските правителствени облигации , към която се придържаше  плътно през миналата година. Това е още един знак, че преобладаващият обем от непредвидените печалби на зелените пари – резултат от очакваните по-високи лихвени проценти – вече е в историята. 

Доходността на двегодишните щатски дългови книжа надхвърли 0.92% на 11 януари – стойност, характерна за времето преди пандемията – и приключи търговската сесия на 0.89% в очакване на  споменатите  четири лихвени увеличения от Федералния резерв през тази година. Доларовият индекс, изчисляван от агенция "Блумбърг", обаче не успя да поскъпне убедително.

Този контраст потвърди мнението на инвеститорите, че макар и зелените пари да имат потенциал за поскъпване и през тази година, те вече са спечелили достатъчно от търговците, които са започнали ударни предварителни покупки през последните месеци на 2021-а в очакване на по-рестриктивна парична политика. Валутни анализатори прогнозират, че след като Федералният резерв повиши кредитните разходи и започне да продава облигации от баланса си, доларовият ръст ще се охлади  – през второто полугодие на годината.

Същевременно, задграничните инвеститори вече не купуват толкова напористо американски активи както през 2020-а. Което в никакъв случай не е лоша новина, защото показва, че растежът върви в правилната посока. 

МВФ предупреди за възможни икономически турбуленции на  развиващите се пазари

"По-бързите лихвени увеличения могат да разлюлеят финансовите пазари в резултат на охлаждането на търсенето от САЩ и на капиталов  отлив от развиващите се икономики", написа в блога си МВФ. 

Особено застрашени са страните с високи дългови задължения в чуждестранни валути, които експертите на Фонда препоръчват да бъдат застраховани. Те призовават централните банки да съобщават ясно и последователно своите планове за затягане на паричната си  политика. Правителствата пък биха могли да повишат фискалните ресурси чрез постепенно увеличаване на данъчните приходи, чрез преразглеждане на пенсиите и субсидиите или чрез други мерки.

Валутни експерти обаче твърдят, че валутите на развиващите се пазари са в много по-добра позиция да устоят на лихвените увеличения на Федералния резерв. По оценка на анализатори на "Моргън Стенли", те почти са стигнали до потенциалните си минимални стойности. Стратези на "Ситигруп" пък закриха някои доларови залози срещу паричните единици на развиващи се стопанства. Индексът на MSCI за тези валути се повиши на 12 януари до най-високата си за последните четири месеца стойност, абстрахирайки се от ръста на доходността на американските облигации.

Водачи на подема от началото на годината са унгарският форинт, чилийското песо и южноафриканският ранд, но валутните анализатори препоръчват и още две валути – мексиканското песо и чешката крона.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст