ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Повече прозрачност в процедурите по доставка на бойна техника

Румен Радев

Повече прозрачност в процедурите по доставка на отбранителна техника и оборудване иска президентът Румен Радев. В интервю за вестник „Българска армия“ Радев уверява, че проектобюджетът за отбрана гарантира финансирането на армията.

Президентът посочва, че освен трите основни проекта за модернизация, е нужно и осигуряване на системите за противовъздушна отбрана, за наблюдение и обработка на информацията, но това върви с призив за прозрачност. Която трябва да е във фокуса на работата министерството, заедно с мотивацията на военните, казва президентът.

Румен Радев очаква Министерският съвет да приеме Инвестиционния план до 2032 година.

Заради дългосрочната политическа ангажираност е важно проектът да бъде представен и обсъден и в парламентарните комисии по отбрана и по бюджет и финанси, казва още държавният глава. И допълва, че „са налице условия за изпълнение на заложените параметри в „Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от брутния вътрешен продукт“ без това да засяга други сфери.

Според Румен Радев е важно 20% от разходите да отиват за съвременно въоръжение и техника. България може да се възползва и от програмите на ЕС и НАТО за придобиване на отбранителни способности.

Президентът припомня, че няма как страната ни да укрепи сигурността си и своя принос към общата отбрана без придобиването на съвременни национални отбранителни способности.

Реален старт на строежа на нови кораби, решение за нови осем самолета Ф-16 и определяне съдбата на проекта за Сухопътните войски се очаква да се случи тази година в сектор "Отбрана".

Едно от големите предизвикателства ще е парламентът да одобри решение как ще бъде финансирано второто купуване на 8 изтребителя. Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов припомни, че през първото тримесечие на тази година САЩ ще отговорят на запитването за новите машини.

Парламентът трябва да одобри и инвестиционния разход за придобиване на трикоординатни радари. Това е пряко свързано с новите изтребители. България иска да купи седем радара с таван на сделката 400 милиона лева.

Продължава и модернизацията на инфраструктурата на „Граф Игнатиево“ и другите летища за приемане на новите самолети.

ВМС очакват старта на изграждането на единия от двата нови кораба. Водят се преговори и за две нови подводници. Финансовите параметри за които са „във възможностите“.

Правителството да преговаря и за договорката по проекта за новите машини на Сухопътните войски, очаква началникът на отбраната Емил Ефтимов. За нея има определен таван от милиард и 200 милиона лева.

Както и другите сектори, отбраната започва годината без гласуван бюджет. 

По време на разговорите за новия кабинет партиите се обединиха около приоритета за модернизация. Както беше договорено, за нея трябва да има специален фонд за финансиране.

Политиците обещаха бюджетът за отбрана да е 2 процента от БВП, страната да запази евроатлантическата си ориентация, както и че евентуално ще има нов Закон за въоръжените сили и за военния резерв, изграждане на национална гвардия и възстановяване на Гражданската защита.

Тази година се очаква реализация на идеята България да е домакин на регионалния военноморски компонент на Военноморското командване на НАТО за Черно море.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст