ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

През април чакаме одобрението на Плана за възстановяване

Министерство на финансите Асен Василев

По Плана ни за възстановяване и устойчивост са редактирани няколко основни глави – „Енергетика“, „Транспорт“, като е разширена частта за спешната медицинска помощ с включване на хеликоптери. Това означава, че формално одобрение на Плана ще получим през април.

Това обяви министърът на финансите Асен Василев пред Дарик, който увери, че новите проекти и фишове вече са изпратени в Брюксел и оттам се очаква писмена обратна връзка

Той подчерта, че проектите в сферата на енергетиката и транспорта са реалистични и могат да бъдат завършени до 2026 г., каквото е условието, заложено в Плана за възстановяване и устойчивост. Заради този срок в Плана не са включени инфраструктурни проекти.

По отношение публичното обсъждане на Плана, Василев обяви, че ще има още едно заседание на обществения съвет, на което ще се разгледат проекти за дигитализация, предложени от министъра на електронното управление Божидар Божанов.

По отношение на предвидената фабрика за батерия в Маришкия басейн, министърът сподели, че е оптимист, че тя ще стане готова да 2026 година. Той даде за сравнение плановете на „Фолксваген“, в които е заложено до 2027 г. да изградят осем подобни фабрики в Европа. В САЩ има поне 15 такива с подобен мащаб, които произвеждат около един гигаватчас. Българската държава ще бъде клиент на проекта, като инвеститорите ще бъдат избрани от Европейската банка за развитие.

Държавата ще помага, като осигурява средства по Фонда за справедлив преход, който ще е специално за въглищните райони и с него ще се подсигурява фонд „Работна заплата“ за дълъг период от време, за да могат да се наемат необходимите работници, които да работят в новата фабрика, уточни министър Василев.

Във връзка със заложеното в Плана купуване на нови мотриси и изграждане на интермодален терминал в Русе, министърът на финансите разясни, че проектът не е зависим от изцяло нова инфраструктура. Освен това е предвидена и градска железница в Пловдив, като за нея ще трябва да се възстановят един, два участъка, които не са в идеално състояние. По Плана са предвидени и инвестиции в системи за сигурност и управление, които ще позволят влаковете да развият скоростта, която е нормално да поддържат.

По отношение възможностите за използване на геотермалната енергия в София финансовият министър поясни, че, независимо от сондажите, които са 80-90 градуса, те са плитки и от тях могат да се развият така наречените бинарни централи, които могат да бъдат използвани като термопомпи и климатици. "Те са една идея по-малко ефективни, но при сегашните цени на енергията, са напълно пазарни и от тях се планират две пилотни инсталации" – поясни вицепремиерът.

По отношение газовата връзка България – Гърция, Асен Василев обяви, че тя може да стане факт през септември, октомври 2022 година. Той припомни, че тя трябваше да бъде готова до 31 декември 2021 г., но сега – с глобата от 90 хил. евро на ден за изпълнителя, той е започнал да работи по-ефективно.

Василев обясни и че проблемът с газа от Азербайджан не е свързан с гръцката връзка – тъй като ние имаме достатъчен капацитет от около 2 млрд. кубически метра на връзката Кула – Сидирокастро, и е можело и оттам да си получим газа, но от "Булгаргаз" не са направили необходимите постъпки това да се случи и не се резервирали капацитети – те били заявили, че до 30 юни не искаме да получаваме пълните количества, а по-малки – разясни ситуацията Василев.

"Но така или иначе приемаме, че за следващия отоплителен сезон ние ще си получим газа от Азербайджан в пълен обем, след  като бъде предоговорен и договорът с "Газпром", който изтича тази година. Трябва да видим и каква част от горивото можем да доставим на разумни цени през някой от терминалите за втечнен газ" – уточни още финансовият министър.

На въпрос за овладяването на инфлацията, Асен Василев бе категоричен, че България не може самостоятелно да започне лечението – да затяга паричната политика, като вдига лихвените проценти, тъй като е вързана с Европейската централна банка.

Той прогнозира, че ако има война между Русия и Украйна, съответните икономически санкции ще спрат газовите доставки. Това автоматично и шоково ще вдигне цените на енергийните източници. Ще станем свидетели на шокова инфлация и колкото по-енергоемки са икономиките ни, толкова по-голяма ще е инфлацията.

Ако съответно няма война, това ще понижи цените и ще премахне инфлационният натиск.

Каквото и да се случи обаче, няма опасност приемането на еврото да бъде застрашено. "Нашата инфлация спрямо средноевропейската се движи в диапазон от 1-2 процента разлика и не очаквам да имаме проблеми с влизането в еврозоната и с приемането на еврото.

"А ако имаме шокова инфлация, движена от енергоизточниците, ние подготвяме отговор с използване на български такива. Предвиждаме ограничаване на износа, където това е възможно. То ще позволи да се компенсира частично вдигането на цените на другите енергоизточници" – уточни още министърът.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст