ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Рей Далио: САЩ имат нужда от доза китайски колективен просперитет

позиции

Основателят на управляващата 150 млрд. щ. долара инвестиционна компания "Бриджуотър асошиейтс" – Рей Далио – настоява държавите, между които и Съединените щати, да свият пропастта между бедни и богати и хвали стремежа на Пекин към всеобщо благосъстояние.  

Натискът на китайския президент Си Дзинпин помага за по-равностойно преразпределение на богатствата и на  възможностите сред населението и помага на икономиката да използва по-широк кръг таланти, заяви милиардерът по време на инвестиционна конференция на "Ю Би Ес груп " в началото на седмицата. Той добавя, че международните инвеститори често разбират неправилно кампанията на китайското ръководство и се страхуват, че страната се връща към комунистическия си модел от времето на Мао Дзедун.

"Първо натрупвате богатство, след това преценявате да споделите добрия си шанс по по-равностоен начин", посочва  чрез видеовръзка Далио – отколешен поклонник на азиатския тигър. Той добавя, че и "САЩ, чрез собствената си система, се нуждае от повече споделен просперитет, както и много други държави".

Коментарите на Далио се появяват месец и половина след като предишна неговата позиция в полза на Китай предизвика критики от ред политици и създаде напрежение с бившия главен изпълнителен директор на собствения му фонд – Дейвид Макормик, който иска да се кандидатира за сенатор.

Пекин, който полага усилия да се справи с разширяващата се социална пропаст между бедни и богати, включи в битката и регулаторите, по-специално в областта на технологичния сектор, предизвиквайки сериозна тревога в инвеститорите. Властите се опитват също да ограничат, според правитеството, излишните обществени ексцесии, между които фанатичното преклонение към знаменитостите, пренаселените специализирани частни училища и видео игрите. В резултат, борсовият индекс MSCI China Index загуби почти 23% през миналата година – най-дълбокият спад от 2008-а, заради опасенията на инвеститорите за политическата и регулаторна среда в условията на пандемията от COVID-19. 

Почти 40 години Далио споделя колко е очарован от Китай и е гласовит, от време на време дори противоречив, защитник на страната и на нейното правителство. През 1995-а милиардерът изпраща по онова време 11-годишния си син Мат да живее и да ходи на училище в Пекин за една година.   

"Никой не знае от къде ще дойдат най-талантливите – от средите на бедните, на неоправданите или на най-добре образованите", обяснява Далио стремежа на правителството към споделено благополучие. И добавя, че по този начин икономиката ще стане по-преуспяваща, а системата – по-справедлива.   

През октомври 2021-а милиардерът заяви, че е готов да плаща повече данъци у дома, ако знае, че парите ще бъдат използвани за добри каузи, примерно – за създаване на еднакви възможности и за по-голяма производителност. 

Непрестанните регулаторни набези на Пекин разделиха Уолстрийт, пораждайки спекулации кой ще е поредният посечен. Джордж Сорос критикува политиката на Си Дзинпин и заяви през "Уолстрийт джърнъл" през миналата година, че "наливането на милиарди долари в Китай в момента е трагична грешка". А глобалният инвестиционен директор на "Гугенхайм партнърс" – Скот Майнърд – сподели през октомври, че азиатският колос "не става за инвестиции".

За разлика от тях, Далио твърди, че Съединените щати са много по-рисково място за инвестиции въз основа на критерии като генериране на икономически приходи срещу разходи, активи срещу пасиви, както и вътрешният ред в страната и вероятността от външни конфликти. По оценка на милиардера, Америка отговаря на повече от тези рискови елементи, както и на още някои: равнището на образование, конкурентните предимства и други, които са в упадък. Що се касае до технологиите, които все още са светъл лъч за Вашингтон, степента на промяната е по-бавна отколкото в Китай, добавя Далио. 

"Бриджуотър" управлява китайски държавни пари от 1993-а, включително около 5 млрд. щ. долара за държавния фонд "Чайна инвестмънт корп." и за административната агенция – Държавна администрация за валутен обмен. През ноември 2021-а фондът на Далио набра 8 млрд. юана (1.3 млрд. долара) за нов частен фонд в Китай, с което го превърна в най-големия глобален хеджингов играч в страната. 

Милиардерът предизвика бурно недоволство у дома с "китайските" си коментари по време на интервю по "Си Ен Би Си" на 30 ноември, включително на Макормик. Тогава Далио попита: "Не трябва ли да инвестирам в Съединените щати заради собствените ни проблеми с човешките права и заради други неща?" И добави за Китай: "Като йерархична държава те се държат като строг родител". 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст