ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва пред парламента

Парламент клетва Румен Радев

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва за втория си мандат на тържествена церемония в Народното събрание. Президентската двойка, както и всички официални лица, които присъстват в пленарна зала, бяха посрещнати от представителна гвардейска рота на централния вход на парламента. Сред присъстващите в пленарна зала бяха бившият президент Петър Стоянов и предишни председатели на парламента – Михаил Миков, Борислав Великов, Огнян Герджиков. Също така присъстваха премиерът Кирил Петков и министрите от кабинета.

Радев и Йотова бяха посрещнати на крака от депутатите от четирите партии от управляващата коалиция и от ПГ на "Възраждане". Седнали останаха депутатите от ГЕРБ-СДС и ДПС.

Преди клетвата зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин прочете решението на Централната избирателна комисия, с което Румен Радев и Илияна Йотова са избрани за президент и вицепрезидент на България.

"Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се", казаха държавният глава и вицепрезидентът, след което прозвуча химнът на България и този на Европейския съюз.

"Преди пет години вие ми подарихте и поверихте отговорната мисия като президент на България да работя за единението и добруването на нашия народ, за суверенитета и сигурността на многовековната ни държава", каза в обръщението си след полагането на клетвата президентът Радев. "Пет години по-късно вие отново поверихте на нас с г-жа Йотова трудната задача да продължим по пътя, по който поехме заедно и направихме първите решителни крачки. Вашето доверие е най-меродавната оценка за сложните решения, които вземахме по време на мандата, за онова, което заедно постигнахме като общество. В деня, в който прекрачваме във втория мандат, първите ми думи са тези на признателност към вас, скъпи съотечественици", подчерта Радев. "Първият президентски мандат се случи в драматично време, в което старият авторитарен модел на управление достигна своя апогей. Докато в обществото нарастваше негодуванието от корупцията, беззаконието и пропагандата, на които той се крепеше. Гражданският бунт през 2020 г. срещу мафиотизацията на властта извади на повърхността факти и процеси, които тя премълчаваше", заяви още държавният глава.

По време на обръщението парламентарната група ГЕРБ-СДС напусна залата. "И на мен не ми е приятно, но предпочитам истината", коментира президентът. "Българите въстанаха срещу едноличната власт, феодализацията по места, схемаджийството, прокурорския чадър на злоупотребите и кривото огледало на медиите, срещу бедността, безпътицата и безправието, които прокудиха стотици хиляди наши сънародници зад граница", продължи той. "Налагаше се едновременно да катализираме обществената трансформация, но и да бъдем стожер на стабилността в период на остра криза на доверие в политическата класа. Старият режим е в миналото, но демонтажът му ще отнеме време", каза още държавният глава. Той припомни за назначените от него служебни правителства и им даде високата си оценка: "Допринесоха за връщане на доверието в институциите, създадоха модел на широка демократична алтернатива, разкриха множество злоупотреби, показаха, че държавата може да се управлява прозрачно и законно." Сега има редовно правителство, от което се очаква да обяви и изпълни новите приоритети на страната, добави Радев и посочи, че е готов на диалог с новите управляващи за намиране на решения на кризата. Държавният глава увери, че ще бъде критичен към властта, когато намира решенията ѝ за неправилни.

Румен Радев изтъка колко е важна предстоящата правосъдна реформа и отбеляза, че ако не се случи решителен пробив в съдебната система и най-вече в прокуратурата, статуквото ще получи възможност за реванш. Промените в Конституцията обаче трябва да засегнат и разширяването на гражданското участие в управлението, засилване на конституционните гаранции за разделението на властите и гарантирането на финансовата децентрализация. Също така е нужен консенсус за преодоляването на демографската криза, за каузата за просветена и образована нация и за реформа в здравеопазването.

Президентът беше категоричен, че политиките в отбраната не трябва да се изчерпват само с големите проекти за модернизация: "При по-добра подготовка и политическа воля, договорите за индустриално сътрудничество могат да предоставят по-добри възможности както за въоръжените сили, така и за икономиката – и то в областта на високите технологии." 

По думите му България трябва да води проактивна и балансирана външна политика, като посочи успехите както по линия на западните държави, така и по отношение на Китай, Русия и други държави извън Европейския съюз: "Външната ни политика трябва да се формулира у нас с консенсус между институциите и да се отстоява последователно навън. Аз съм сред българските политици, които желаят да видят час по-скоро Република Северна Македония в Европейския съюз. Тъкмо затова трябва да помогнем на нашите братя да преодолеят по-бързо идеологемите от тоталитарното минало и да постигнат критериите за членство. Като отговорен член на ЕС, България трябва да интегрира в него партньори, а не проблеми."

След церемонията в Народното събрание Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит ще посрещне в Патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" Радев и Йотова и ще отслужи тържествен молебен. Негово Светейшество ще поздрави държавния глава и с архипастирско слово с благопожелания за Божията благодатна подкрепа за мирно и плодотворно служение на българския народ. За втори път българският патриарх Неофит лично ще отслужи молебен и ще благослови президента Радев за успешен мандат като държавен глава.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст