ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Съвместна инициатива между бургаския съд и СУ „Йордан Йовков“

съд училище

С открит урок за наказателния процес и етапите на неговото протичане започна Образователната програма на бургаските Окръжен и Районен съд в Средно училище „Йордан Йовков“, в началото на новата 2022 г. С тази инициатива стартираха съвместните дейности на двата съда с училището, което е иновативно в страната с откриването на специалност „Съдебна администрация“.

Директорът Анна Пенева приветства гостите от съда, като изрази надеждата си за бъдещите ползотворни сътрудничества. С подкрепата на Окръжен и Районен съд – Бургас и практическа подготовка, училището ще подготвя съдебни служители с професионално направление.

Районният съдия Тодор Митев представи пред осмокласниците наказателния процес от внасянето на обвинителен акт от държавното обвинение в съда, през етапа на досъдебното производство, събирането на доказателства и преминаването в съдебна фаза. Лекторът разясни мястото на разследващите органи, благодарение на чиято работа криминално-проявени лица биват привличани като обвиняеми. „Крайния съдебен акт е присъда, с която подсъдимият да бъде признат за виновен или невинен, която се произнася след като съдът е преценил фактите и събраните по делото доказателства“, коментира съдия Митев. Съдията разглежда дела и решава правни спорове, като изслушва страните и свидетелите по делото, представените доказателства, определя мярка за неотклонение, ако е необходимо. Магистратът разказа на учениците и за инстанционния контрол в правораздавателната ни система.

Учениците получиха като подарък малка книжка – Конституцията на Република България и образователни материали, представящи органите на съдебната власт, съдилищата, прокуратурата и следствените отдели, осигурени по програмата от Висшия съдебен съвет.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст