ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

За 100 дни се справяме добре

Никола Минчев

Смятам, че за тази изключително тежка обстановка и избухнала война в близост до нас, правителството и Народното събрание, и въобще управляващата коалицията, се справят добре в рамките на тези сто дни. Разбира се, стремежът е да се повиши темпото на промените, които четирите формации, които сме в управлението, сме заложили като цел. Това заяви председателят на парламента Никола Минчев пред БНТ. 

Той отчете, че за този период от сто дни е бил приет бюджетът на държавата, стартирани са били някои от поставените реформи – сред които приемането на първо четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, с който се закриват спецправосъдието и се отменят "кариерните бонуси" във Висшия съдебен съвет.

"Като цяло това е доста сериозна реформа, но това е само началото'', добави Минчев. 

Кризите няма как да не отнемат от фокуса на всички, които са в управлението, смята Минчев.

Той посочи, че едно е да се управлява в спокойни времена, съвсем друго – когато близо до теб се води война. По думите му това неизбежно влияе на цените на енергоносителите, това е важен аспект, който отнема сериозна част от времето на всички, които са в управлението. 

На въпрос дали наближават избори Никола Минчев отговори, че избори със сигурност има след три години и половина. Относно възможността един от коалиционните партньори да размисли за участието си в управлението, Минчев заяви, че не вижда да са налице предпоставки за това.

Председателят на парламента не мисли, че е възможно неразбирателство по темата Украйна да преформатира коалицията.

"Нашата коалиция е разнолика, но това не пречи всеки да може да отстоява своята позиция, без това да вреди на общата позиция на България. Позицията на България е ясно заявена и силна и това се оценява от нашите партньори, включително и от г-н Зеленски", обясни Минчев.

Относно проекта на решение за това украинският президент Володимир Зеленски да бъде изслушан в парламента, Минчев заяви, че лично подкрепя такова изслушване.  

Председателят на парламента каза още, че работи добре в рамките на коалицията с колегите си от левицата, въпреки различните им позиции по отношение на Руската федерация.

"Спокойно мога да заявя, че в рамките на парламента работим добре. Работата върви", увери Минчев. 

Относно Плана за възстановяване и устойчивост председателят на Народното събрание отбеляза, че предстои планът да бъде подписан в следващите две седмици и допълни, че той е важен за стабилността на цялата държава.

"По този план в икономиката на България ще влязат изключително сериозни средства'', добави Минчев.

По думите му тези пари този път ще бъдат използвани по предназначение за стимулиране на икономика. 

Относно изпращане на боеприпаси за Украйна Минчев посочи, че това не е на дневен ред в парламента, тъй като няма внесен такъв проект на решение. По думите му този въпрос не бил коментиран и в рамките на посещението на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин у нас.

"Изпращането на военна помощ от страна на България не е на дневен ред", заяви Минчев.

Във връзка с ареста на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов председателят на парламента коментира, че МВР е действало в условията на неотложност, в рамките на компетентността си, и отбеляза, че арестите са се случили по един демократичен и културен начин. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст