Радев свиква КСНС за Северна Македония

Румен Радев

Президентът Румен Радев свиква днес заседание на Консултативния съвет за национална сигурност /КСНС/ на тема "Интегриране на Западните Балкани в ЕС. Роля на Република България в разширяването на ЕС и в процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Албания".

Когато през декември обяви, че КСНС по темата за Република Северна Македония /РСМ/ ще бъде свикан в първата половина на януари, президентът Радев посочи, че е важно да има становище на този политически орган, в който и партиите да имат ясна консолидация какво трябва да се направи, така че да ускорим процеса за интеграция на Република Северна Македония в ЕС, но при зачитане на българския национален интерес.

Преди дни Радев приветства намеренията на правителството да бъде активизиран диалогът с РСМ по всички важни теми от взаимен интерес, но паралелно с това изрази очакване да бъдат решени и всички отворени проблеми. Той посочи, че конституционните гаранции на правата на македонските българи, отказът от езика на омразата, прекратяването на процесите на дебългаризация, на фалшифициране и унищожаване на нашето хилядолетно културно и историческо наследство само ще спомогнат и ще ускорят процеса на интеграция, за да може най-сетне ние да отворим вратата за преговори за членство.

Премиерът Кирил Петков, който се очаква да посети Скопие на 18 януари, заяви в парламента, че позицията на България към преговорния процес с РСМ се запазва, както е разписано в Декларацията на НС от 2019 г., и се надгражда с пет отделни комисии.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст