БОЕЦ даде Делян Пеевски на МВР заради пране на пари и корупция

Парламент 47 народно събрание Делян Пеевски

Вчера Гражданско движение БОЕЦ внесе сигнал до МВР – Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", съдържащ данни за пране на пари, данъчни и финансови измами, корупция, незаконно забогатяване и други престъпления от общ характер, извършени от Делян Пеевски, Севастиян Костов и други неустановени лица. Това се казва в публикация на страницата на движението в интернет.

Днес, 10.01.2022г. БОЕЦ внесохме сигнал до МВР – ГД БОП съдържащ данни за пране на пари, данъчни и финансови измами, корупция, незаконно забогатяване и други престъпления от общ характер извършени от Делян Пеевски, Севастиян Костов и други неустановени лица. 

Сигнала ни е основан на предишни сигнали на БОЕЦ до прокуратурата и КПКОНПИ, по които не бе извършена проверка, както и на  данни от медии, че през последните седмици Пеевски е извършил продажба на недвижими имоти, собственост на неговата фирма „Интръст“ на стойност няколко десетки милиона лева. Купувач е фирма „СТРОЙКО 2011“, в която , като собственик в края на 2021г. влиза Севастиян Костов.

Припомняме, че спрямо Пеевски и неговите компании има наложени санкции по закона „Магнитски“.  В резултат от тази  санкция се блокира цялата собственост и право на собственост и други собственически права ( на посочените по-горе лица), които се намират в Съединените американски щати или са във владението или под контрола на граждани на САЩ и постоянно пребиваващи в САЩ. Такава собственост, право на собственост и други собственически права задължително трябва да се докладват на Службата за контрол на чуждестранни активи (OFAC). Освен това се блокират всички дружества, притежавани пряко или непряко (с дялово участие от или над 50 процента) от едно или няколко от санкционираните лица.

БОЕЦ изискваме от МВР да бъде образувана и изяснено как в началото на 2016г. Пеевски от собственик на стар Опел за няколко месеца се превърна в мултимилионер – собственик на медии и активи на стойност няколко десетки милиона лева и то официално. БОЕЦ изискваме проверка на произхода на средствата на Пеевски. Да бъде извършена проверка и за произхода на средствата с които Пеевски през фирмата си „Интръст“ е закупил имотите станали обект на продажба от 2016г. до настоящия момент. Да бъде извършена проверка на произхода на средствата, с които купувача „Стройко 2011“ и лицето Севастиян Костов са закупли имотите на Пеевски. Да бъде извършена проверка на цените, на които са извършени сделките и дали не са извършени симулативни сделки с цел укриване на данъци, доходи и реализиране на схеми за пране на пари.

ДО: МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ – Г-Н БОЙКО РАШКОВ, МИНИСТЪР

ДО: ГЛАВЕНА ДИРЕКЦИЯ „БОРБА С ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ“

СИГНАЛ   

от Сдружение Гражданско движение „БОЕЦ – БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНА С ЕДНА ЦЕЛ“,

ЕИК 176949776, Адрес: гр. Видин, к-с „Панония“ блок 4 вход „З“ ап. 157,

Представлявано от Георги Борисов Георгиев, ЕГН 7306211766 председател на УС e–mail : gdboec@abv. bg    

ОТНОСНО

Данни водещи до обосновани предположения за престъпления от общ характер – пране на пари, финансови и данъчни престъпления, корупция, незаконно забогатяване, средства придобити по престъпен начин, извършени от Делян Славчев Пеевски, Севастиян Костов и други неустановени лица.

На 05.01.2022г. бе съобщено, че лицето Делян Славчев Пеевски (депутат от ДПС) е извършил продажби на имоти, които са собственост на неговата фирма „Интръст“. Купувач е компанията „Стройко 2011“, в която през декември 2021г., като собственик влиза Севастиян Костов – ММА треньор.

Една от най значимите сделки е  е къща на ул. „Златен век“ 31 в „Симеоново“, която е оценена на 4.5 млн. лв. В Имотния регистър тя е описана като еднофамилна жилищна сграда с 450 кв.м застроена площ, като обаче тя е двуетажна, така че реално РЗП вероятно е близо двойно по-голяма. На парцела от 2.4 дка има и пристройка гараж 70 кв.м, а според сателитните снимки има басейн.

В допълнение е прехвърлен и съседният терен 835 кв.м с адрес ул. „Проф. Боян Ничев“ 4 заедно с разположената на него сграда. Тя е използвана за гараж за лимузини, давани под наем от фирма „Рингспот“.

Севастиян Костов се е сдобил и с друга двуетажна къща на съседната улица „Иван Богданов“ 2 за 2 млн. лв. Тя е само с 350 кв.м РЗП и с по-малък двор, като целият парцел е под декар. За сметка на това отделно сред покупките му е и съседната доста по-неугледна двуетажна къща със 120 кв.м застроена площ, разположена на 1.2 дка терен, която е оценена на под 900 хил. лв. А също и три залепени незастроени парцела с общо близо 2.5 дка площ.

Още една от скъпите покупки е за 2.5 млн. лв. Това е триетажна къща на ул. „Диамант“ 47 в края на „Горна баня“ с 800 кв.м РЗП, като към нея има и двуетажна обслужваща сграда със 109 кв.м площ. Те са разположени на 2.1 дка терен, като преди входа улицата е запречена от бариера. На съседния незастроен парцел има тенис корт, до който, видимо от сателитните снимки, достъп има само откъм имението. А като бонус върви и съседната двуетажна къща на ул. „Каменица“ 32А с оценка 793 хил. лв.

Последната по-значима къща е в „Бояна“ на „Панорамен път“ 59, в близост до Княжевската гора. Двуетажната сграда със 158 кв.м площ плюс 58 кв.м лятна кухня е оценена на 1.37 млн. лв. Сред имотите е и бившият почивен дом на Полиграфическия комбинат, който е навътре в самия парк Витоша.

Освен всичко това има и още множество имоти в самата София. В няколко сделки са прехвърлени много апартаменти, офиси и гаражи в имота на ул. „Ралевица“ 79 в кв. „Манастирски ливади“, където е и понастоящем регистрацията на самото „Интръст“. Един офис и три гаража са прехвърлени не на „Стройко 2011“, а на управителя й и доскоро неин едноличен собственик – Виктор Недялков.

Други локации са улица „Атанас Далчев“ 6 в кв. „Изгрев“, където са продадени няколко апартамента на обща стойност 2 млн. лв., както и Royal Park Residence в „Бояна“ на ул. „Лунна папрат“. Там има два апартамента, единият от които с внушителните 732 кв.м, които са прехвърлени при оценка 1.7 млн. лв.

На 02.06.2021г. службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на трима български граждани за тяхната значителна роля в корупцията в България, както и за техните мрежи, обхващащи 64 организации.

Санкциите са срещу Васил Крумов Божков, Делян Славчев Пеевски и Илко Димитров Желязков. Санкции се разпростират и върху дружествата, които се притежават или се контролират от тези лица. Посочените лица и дружества са санкционирани съгласно Указ 13818, който допълва и прилага Глобалния закон „Магнитски“ за отчетност при нарушаване на човешките права и е насочен срещу извършителите на тежки нарушения на човешките права и корупция в целия свят. Тези санкции съвпадат с допълващи действия, предприети от Държавния департамент на САЩ за публичното оповестяване на санкции срещу Пеевски и Желязков съгласно член 7031(c) от Закона за Държавния департамент, чуждестранните дейности и свързани с тях програмни бюджетни средства заради участието им в корупция в значителни размери.

Делян Славчев Пеевски („Пеевски“) е олигарх, който преди това е бил и е български народен представител и медиен магнат и регулярно е участвал в корупция, като си е служил с търговия с влияние и подкупи, за да се защити от обществен контрол и за да упражнява контрол върху ключови институции и сектори в българското общество. През септември 2019 г. Пеевски е работил активно за оказването на отрицателно въздействие върху политическия процес в България по време на местните избори на 27 октомври 2019 г. Пеевски се е договарял с политици да им осигури политическа подкрепа и положително медийно отразяване в замяна на защита от наказателно разследване.

Пеевски също така е участвал в корупционни действия чрез своето подставено лице, Илко Димитров Желязков – бивш заместник председател в Държавна агенция за технически операции (ДАТО) и бивш служител в Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) който е назначен за заместник-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства през 2018 г. Пеевски използвал Желязков за осъществяването на схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване за чуждестранни граждани, както и за подкупването на държавни служители чрез различни средства в замяна на информация и лоялност от тяхна страна. От 2019 г. е известно, че Желязков е предлагал подкупи на високопоставени държавни служители от българското правителство, от които се е очаквало да предоставят информация на Желязков, която да бъде предавана на Пеевски. В замяна Желязков е имал грижата лицата, приели предложението му, да бъдат назначени на влиятелни длъжности и е осигурявал месечен подкуп. Пеевски и Желязков също така са разполагали с длъжностно лице на ръководен пост, което през 2019 г. незаконно присвоявало средства в тяхна полза. В друг случай, от началото на 2018 г. тези две лица ръководели схема за продажба на български документи за пребиваване, за която се твърди, че представители на дружества плащали подкупи на български длъжностни лица, които да гарантират, че техните клиенти ще получат документи за гражданство незабавно, а не след заплащането на депозит от 500 000 щатски долара или след като изминат петте години за обработването на законно обосновано искане. В допълнение към всичко това Желязков изнудвал евентуален кандидат за български министър чрез заплаха от повдигане на наказателни обвинения от Прокуратурата на Република България, ако след назначаването си министърът не окажел по-нататъшно съдействие на Желязков.

Пеевски и Желязков са санкционирани съгласно Указ 13818 в качеството си на чуждестранни лица, които са настоящи или бивши държавни служители (или лица, действащи от името на такъв държавен служител), които са отговорни за или са съучастници в извършването на корупция или които пряко или косвено са участвали в корупция, включително незаконно присвояване на държавни активи, присвояване на частни активи за лична облага, корупция, свързана с концесионни договори за добив на природни ресурси, или подкупи.

Службата за контрол на чуждестранни активи освен това санкционира шест дружества, притежавани или контролирани от Пеевски или от една от неговите компании:

„ИНТ“ ЕООД и „ИНТРЪСТ“ ЕАД са собственост или се контролират от Пеевски.

„БМ СИСТЕМС“ ЕАД, „ИНТ ИНВЕСТ“ ЕООД, „ИНТТРАФИК“ ЕООД и „РИЪЛ ИСТЕЙТС ИНТ“ ЕООД са собственост или се контролират от „ИНТРЪСТ“ ЕАД.

В резултат от тази  санкция се блокира цялата собственост и право на собственост и други собственически права (на посочените по-горе лица), които се намират в Съединените американски щати или са във владението или под контрола на граждани на САЩ и постоянно пребиваващи в САЩ. Такава собственост, право на собственост и други собственически права задължително трябва да се докладват на Службата за контрол на чуждестранни активи (OFAC). Освен това се блокират всички дружества, притежавани пряко или непряко (с дялово участие от или над 50 процента) от едно или няколко от санкционираните лица.

Ако не е налице общo или нарочно разрешение, издадено от OFAC, или освобождаване от задължението по друг начин, предписанията на OFAC по принцип забраняват всички транзакции от граждани на САЩ или постоянно пребиваващи в САЩ или транзакции на територията на САЩ (или извършвани транзитно през САЩ), отнасящи се до каквато и да е собственост или право на собственост и други собственически права на публично обявените или по друг начин санкционирани лица. Забраните включват каквато и да е форма на принос или предоставяне на средства, стоки или услуги от, на или в полза на санкционирано лице или получаването на каквато и да е форма на принос или предоставяне на средства, стоки или услуги от такова лице.

БОЕЦ сезираме МВР – ГД БОП за предишни наши сигнали до прокуратурата, по които получихме отказ да бъде образувана проверка, а именно – как в началото на 2016 г. Пеевски от собственик на стар Опел за няколко месеца се превърна в мултимилионер собственик на медии и активи на стойност няколко десетки милиона лева и то официално. БОЕЦ изискваме проверка на произхода на средствата на Пеевски. Да бъде извършена проверка и за произхода на средствата, с които Пеевски през фирмата си „Интръст“ е закупил имотите станали обект на продажба. Да бъде извършена проверка на произхода на средствата, с които купувача „Стройко 2011“ и лицето Севастиян Костов е закупил имотите на Пеевски. Да бъде извършена проверка на цените, на които са извършени сделките и дали не са извършени симулативни сделки с цел укриване на данъци, доходи и реализиране на схеми за пране на пари.  

Дата: 10.01.2022г.            Георги Георгиев – Председател на УС на ГД „БОЕЦ”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст