Министър Йорданова иска ясни аргументи в дебата за председател на ВКС

Висш съдебен съвет

Задълбочен дебат с ясни аргументи и без процедурни хватки очаква при избора на председател на Върховния касационен съд правосъдният министър Надежда Йорданова.  Той е насрочен за този петък и единствен кандидат е съдия Галина Захарова.

Както своите предшественици, служебните правосъдни министри Янаки Стоилов и Иван Демеджиев, Йорданова даде висока оценка на качествата на съдия Захарова. Според нея това, че тя е единствена номинация не е проблем, защото важни са  нейните професионални и нравствени качества.

Правосъдният министър не вижда проблем в това, че заради непопълнен състав, в избора в петък ще участват само 22 съдебни кадровици. За да бъде избрана Галина Захариева, е необходимо квалифицирано мнозинство от 17 гласа. Спекулациите, че такова няма да бъде събрано, Йорданова остави без коментар.

Според министър Йорданова гласуването в петък ще е тест доколко Висшия съдебен съвет е способен да изпълнява функциите си.

Минути преди 10 ч. на извънредно заседание съдебните кадровици промениха мястото за избор на съдия номер едно – от традиционната зала във ВСС, в зала в съседната страда на Националния институт за правосъдие. Причината е усложняващата се епидемична обстановка и заявките на голям брой членове на Съвета и медиите да присъстват на място при избора в петък.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст