Ощетените пенсионери ще бъдат компенсирани през февруари

Корнелия Нинова

"Политическата воля е през януари пенсионерите да не получат по-малко, отколкото са получили през декември. Тази воля остана категорична. Средства за това има и вече са преведени на НОИ. Грешката е във формула, която Националният осигурителен институт прилага. Призовавам от НОИ да излязат и да обяснят на хората. Отговорността е политическа. Още през другата седмица в парламента ще бъде гласуван текст – допълнение към закона, който ще направи възможно компенсиране на тези пенсионери, които са получили по-малка сума. Разликата ще бъде получена с пенсиите през февруари". 

Това обясни пред БНР вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова. 

Тя посочи, че обхватът на семействата, които ще получат помощи заради по-високите цени на тока, ще бъде разширен. 

По думите на вицепремиера Нинова мораториумът е необходим, за да бъдат подготвени мерки да се спре драстичното увеличение на цената на тока и да се спрат течовете на средства.  „Ако от първи януари за битовите потребители бяхме позволили един драстичен скок, множество семейства нямаше да могат да си го позволят. Ако сме готови с мерки преди март, мораториумът ще бъде вдигнат по-рано”, подчерта тя.

За помощите за бизнеса Корнелия Нинова каза, че след разговори с работодателски организации се е стигнало до решение таванът да се вдигне от 30% на 35% от разликата в оборотите. „Те имаха искане за 40%, но за момента в бюджета сме се спрели на 35%. Намерихме оптималното, хем да има средства да го поркием, хем да не ги оставяме в затруднение. Като министър на икономиката и индустрията бих искала да е повече обезщетението, но се съобразяваме с финансовите възможности на държавата”, заяви министър Нинова.

„В този момент е изключително необходимо държавата да покаже, че стои на мястото си и подкрепя икономиката, и семействата”, категорична бе тя.

Корнелия Нинова допълни, че е необходимо да се започне с преодоляване на демографската криза, която е "надпартиен и надправителствен проблем". 

„Обяванета статистика за населението на България е стряскаща. Безумно много документи, стратегии и методики са написани през годините, но лошото е, че са останали на хартия. Трябва да започнем с конкретни мерки решаването на този въпрос. Няма да е никак лесно и това ще е процес в годините напред. Извеждам демографската криза като надпартиен и дори надправителствен проблем, защото, ако сега сложим началото на реални стъпки, това трябва да продължи и след този мандат на парламента и правителството. Не може след смяната на всяко правителство да се започва наново. Това е въпрос на национална и държавническа отговорност”, коментира Корнелия Нинова.  Тя сподели, че предстои свикване на Националния съвет по демография, на който всяко министерство да предложи предложи конкретни мерки, защото демографската политика е хоризонтална политика и касае множество ресори  – здравеопазване, образование, икономика, регионално развитие.

"Националният съвет по демография не е събиран отдавна. Всяко министерство трябва да започне да действа по мерките", допълни тя. 

„КСНС взе много достойно решение в защита на националния интерес на България. Позицията се базира на политическото споразумение между четирите партии и аз се радвам, че по време на преговорите за съставяне на правителство БСП я отстояваше като червена линия”, каза Корнелия Нинова за проведените консултации при президента за българската позиция за членството на Република Северна Македония в Европейския съюз.

Нинова призна, че отново ще се кандидатира за лидер на БСП. "Така е честно, ако иска човек отново доверие", посочи тя. 

И допълни, че за нея не е непосилно да съвместява двата отговорни поста – и лидер на партия, и вицепремиер и министър. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST