Премиерът и бизнесът договориха по-високи компенсации за скъпия ток

ток

Премиерът Кирил Петков е поел ангажимент пред представителите на работодателските организации да се завишат компенсациите за небитовите потребители, които се изплащат заради скока в цената на електроенергия.

Петков проведе във вторник (11 януари) неприсъствена среща с петте национално представителни работодателски организации – с Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Съюз за стопанска инициатива (ССИ)

След срещата председателите на БСК и АИКБ Добри Митев и Васил Велев, че е договорена компенсация с таван до 250 лева на мегават час електроенергия още от януари. Средствата отново ще са от свръхпечалбите на държавните енергийни дружества. 

"Компенсацията за октомври и ноември беше в размер на 110 лева, за декември ще бъде 129 лева, а за първото тримесечие на следващата година ще има таван на 250, но е функция на установената цена за месеца. 250 лева таван се достига при цена на борсата от порядъка на 520 лева, тоест ние се надяваме да не се допрем до този таван", обясни Васил Велев. 

Бизнесът очаква още утре новата схема за подпомагане да бъде приета от правителството. Поискано е при възможност новите, по-високи компенсации да се платят и за декември миналата година.

"Договорихме с премиера и при следващи, ако има някакви трусове на пазара, да следим пазара и ако има отново напрежение или ескалация още по-голяма на цените на електрическата енергия, да помислим за друг вид компенсации", каза председателят на БСК Добри Митев.

Кабинетът задържа тавана

Като резултат от срещата може да бъде изтъкнато, че правителството удържа позицията си, че трябва да има таван на компенсациите за бизнеса, въпреки че работодателите настояваха за тяхното отпадане. Миналата седмица в парламента вицепремиерът и финансов министър Асен Василев бе категоричен, че компенсациите не трябва да са на 100%, без таван, защото другата зима отново ще сме в същата ситуация, тъй като  защото отново бизнесът няма да разчита на дългосрочни договори за купуване на електроенергия. 

Василев напомни, че редица бизнеси са прекратили фючърсните си договори за електроенергия, което ги оставило в ситуация без контракти с твърда цена и да разчитат на сегмента "ден напред", където цената в момента е доста по-висока. По думите му това е разликата между българския и германския бизнес и затова у нас ситуацията с цената на електроенергията е много по-драматична.

Финансовият министър отчете, че 850 млн. лв. от бюджета ще бъдат изплатени на бизнеса заради скъпия ток, съобщи финансовият министър Асен Василев. Подпомагане с 350 милиона лева е заделено за разпределителните мрежи, а с около 200 за топлофикациите. 

Старт на процедурата за нов шеф на КЕВР

Междувременно председателят на КЕВР Иван Иванов съобщи, че "Булгаргаз" внася заявление за цената на природния газ за февруари, която е с 14 на сто по-ниска в сравнение с цената през януари. "Това означава, че то не е окончателно. Това е предварително заявление, което ние ще го разгледаме съвсем внимателно и ще го изследваме във всички негови ценови параметри", каза Иванов пред "Свободна Европа".

Реалната цена на газа за февруари ще стане ясна на 1 февруари, когато се анализират данните за целия месец.

Иванов съобщи още, че процедурата за избор на нов председател на КЕВР ще започне в четвъртък. Неотдавна премиерът Кирил Петков изрази очаквания до края на януари да бъдат сменени представители на КЕВР с изтекли мандати. Мандатът на Иван Иванов изтече през април 2020 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *