С 397.1% е нарастнал оборотът на БФБ през декември

бюджет

С 397.1% до 324.66 млн. лева е нарастнал оборотът на „Българска фондова борса“ през декември миналата година спрямо ноември. На годишна база оборотът се увеличава със 106.03 процента. Летвата е вдигната високо за 2022-а.

Този резултат е постигнат след сключването на 14 290 сделки от борсовите играчи през последния месец на 2021-а. Най-много са покупко-продажбите с акциите на „Дронамикс кепитал“ ЕАД – 2173. В тройката на най-търгуваните публични компании са още „Довеие Обединен холдинг“ с 1614 сделки и „Агрия груп холдинг“ –  с 878 контракта.

Основният индекс на фондовата ни борса SOFIX продължава да върви нагоре. В края на декември показателят спря при 635.68 пункта. Устремът му бе подкрепен от девет публични компании, които участват в изчисляването на индекса на „сините чипове“, и са на печалба през декември. Другите шест фирми завършиха годината на червена територия. Други два индекса на БФБ – BG TR30 и BGBX 40, също са на зелена територия, докато BGREIT загуби 1.10% от стойността си.

Най-високо в тройката на печелившите компании е „Еврохолд България“ АД с 8.85% повишение на цената й до 2.46 лева. Книжата на „Софарма Трейдинг“ и на „Централна кооперативна банка“ са поскъпнали със 7.14 процента.  

„Фонд недвижими имоти  – България“ АДСИЦ е с най-голяма  загуба в търговията през декември – минус 7.91%, като акциите на дружеството затвориха годината при  1.98 лева за един брой. „Първа инвестиционна банка“ е загубила 2.74% от стойността си, а „Алтерко“ – 1.59 процента.

Акценти

Компанията за доставки с дронове „Дронамикс Кепитъл“ кацна на БФБ на 2 декември. Първичното публично предлагане на на фирмата направи фурор. Специално създаденото дружество, което ще инвестира в компанията за карго дронове Dronamics, набра максималните почти 6 млн. лева. Близо 4.5 пъти бяха презаписани акциите на компанията по време на аукциона. Това е #6 успешно IPO на beam за миналата година. След успеха на IPO-то, търговията с акциите на дружеството на БФБ започна на 23 декември.  

Търговията с акции на компанията за био храни „Смарт Органик“ на пазар beam започна на 3 декември след успеха на първичното публично предлагане (IPO), в което компанията набра 5 859 000 лева при почти два пъти презаписване на емисията.  Допълнителната сума, акумулирана от „Смарт Органик“ ще бъде използвана за съфинансиране за купуването на немска компания конкурент, както и за увеличаване на капацитета чрез изграждане на нова производствена база край Божурище.

От 9 декември акциите на още 100 топ световни компании се търгуват на пазар BSE International на „Българска фондова борса“. Всички нови инструменти на BSE International са водещи в своя сектор, с международно представени структури, компании, които определят тенденциите в различни сектори на глобалната икономика.
Пет месеца след началото на новия пазар BSE International, българските инвеститори вече могат да правят вложения в близо 200 високоликвидни финансови инструмента.

Първичното публично предлагане на HR Capital мина с огромен успех на 15 декември, като инвестиционната компания набра близо 1.5 млн. лева на пазара на растеж на "Българска фондова борса" (БФБ) – BEAM. Почти 11 пъти бяха презаписани акциите й по време на аукциона. Това е #7 успешно IPO на beam за миналата година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст