ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Световната банка очаква 3.8% растеж на българската икономика през 2022 г.

Световна банка

Световната банка прогнозира 3.8% реален растеж на българската икономика през 2022 г. и 3.6% през следващата година. Перспективата на банката за българската икономика през 2022 г. е подобрена с 0.5% спрямо прогнозите й от юли миналата година.

В доклада на СБ България е изтъкната и като една от малкото страни в Европа и Централна Азия, която все още осигурява фискална подкрепа срещу пандемията. Повечето страни са оттеглили подкрепата с бюджетни средства към края на 2021 г., отбелязва международният кредитор, който групира България с Казахстан, Северна Македония и Русия.

За региона на Европа и Централна Азия прогнозата е за забавяне на растежа е до 3.0% през 2022 г. и 2.9% през 2023 година.

В глобален аспект Световната банка очаква глобалният растеж да се забави до 2023 година, тъй като разпространението на вариантите на COVID-19 наред с инфлацията, дълга и неравенството засилват несигурността.

След силно възстановяване през 2021 г. глобалната икономика навлиза в ясно изразено забавяне на фона на нови заплахи от вариантите на COVID-19 и нарастване на инфлацията, дълга и неравенството в доходите, което може да застраши възстановяването на нововъзникващите и развиващите се икономики, според последния доклад на Световната банка за глобалните икономически перспективи, публикуван във вторник (11 януари). 

Очаква се глобалният растеж да се забави значително от 5.5% през 2021 г. до 4.1% през 2022 г. и 3.2% през 2023 година.

"Бързото разпространение на варианта на Omicron показва, че пандемията вероятно ще продължи да нарушава икономическата активност в близко бъдеще…Междувременно нарастващата инфлация – която удря особено силно работещите с ниски доходи – ограничава паричната политика. В световен мащаб и в развитите икономики инфлацията е с най-високи темпове от 2008 г. В развиващите се пазари и развиващите се икономики тя е достигнала най-високия си темп от 2011 г. Много нововъзникващи и развиващи се икономики оттеглят политическата подкрепа, за да овладеят инфлационния натиск – много преди възстановяването да е постигнато", казва още Световната банка.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст