Замислят цялостна реконструкция на стадион „Българска армия“

стадион "Васил Левски"

Подробният устройствен план на парк „Борисова градина“, който ще бъде представен на 13 януари 2022 г., позволява цялостна реконструкция на стадион „Българска армия“.

Това обявил главният архитект на Столична община арх. Здравко Здравков по време на среща, провела се днес -11-и януари, в Министерството на младежта и спорта.

На нея присъствали министър Радостин Василев, ръководството на ПФК „ЦСКА-София“ ЕАД – в лицето на собствениците Гриша Ганчев и Юлиян Инджов, и представители на търговското дружество „Сердика спортни имоти“ ЕАД. Повод за разговорите била бъдещата реконструкция на стадион „Българска армия“.

След края на разговорите министър Василев заявил, че негов основен приоритет е да не позволи рушенето на държавни спортни имоти. Той уверил присъстващите, че няма да прави компромиси с нито един наемател, ползвател или дружество.

Участниците в срещата са начертали общ план и какви стъпки да се предприемат, за да не се прехвърля топката между Министерството и Столична община за това какво може да се прави и какво не.

"Вероятно това е довело до заглъхване на отношенията между страните. Сега е ясно, че върху терена може да се строи. Страните имат да изпълняват определени изисквания, които аз съм поставил. Имат и срок. За първи път се поставиха пет точки, които са много детайлни и всяка от страните има задължения“, обявил Радостин Василев и допълнил:

"По случая със стадион „Българска армия“ правя всичко необходимо, обществено и публично не да помагам на някого, а да помагам на българския спорт. Прозрачността в ММС вече е на друго ниво. Не защитавам никакви лични интереси. От ЦСКА се оплакаха, че до сега не е било така. При предишните управления нещата са се решавали по друг начин, но ние си имаме процедури. Има законов ред за признаване на инвестиции. Нищо няма да бъде спестено на никого. Ако някой иска да строи, той трябва да си изпълнява ангажиментите към държавата. Но държавата няма да изнудва и да пречи на никого, а ще помага доколкото позволява законът“.

Радостин Василев уточнил, че вече е запознал министър-председателя Кирил Петков със случая и се очаква решение на Министерския съвет.

Юлиян Инджов – единият от собствениците на ПФК „ЦСКА-София“, обявил, че те имат готовност за инвестиция от 2 години и тя е още от времето, когато са поискали учредяването на съвместно дружество. "Още тогава направихме съответните проучвания и имаме финансов план и финансов ангажимент да построим стадиона" – допълнил Инджов.

От своя страна главният архитект на Столична община арх. Здравко Здравков отбелязал:

„За стадиона има издадена виза още през 2019 г. и той може да бъде предмет на проект, който да бъде внесен в Направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична община. От нас се изисква проектът на този стадион да отговаря на българското законодателство. Задължение на проектантите е да го приведат в изискванията на УЕФА, така че да получим модерно съоръжение в „Борисовата градина“.

Накрая арх. Здравков обобщил, че след проведената среща може да се очаква, че стадион „Българска армия“ ще започне да бъде реконструиран в сравнително кратки срокове.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст