ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ако заразяването сред децата расте, ще се стигне до онлайн обучение

Минитерство на здравеопазването - данни за разпространението на COVID

Новите случаи на COVID-19 при учениците се увеличават. Това обяви пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и поясни, че ще се запази прилагането на мерки на регионален принцип.

"Част от мерките ще бъдат налагани или на областно, а когато говорим за училище – дори на общинско ниво, в зависимост от това какви цифри са постигнати. Може ли да се стигне до прекъсване на занятията? Да, може.  Виждали сме го и при обикновените грипни епидемии. Ако над 20% от учениците, а и от преподавателите отсъстват, то от само себе си се проваля учебният процес", обясни той.

Ако заболеваемостта продължи да расте сред децата, по места може да се стигне до онлайн обучение, каза още Ангел Кунчев.

"Първо, ще забраним всички извънкласни прояви, където става смесване на деца от различни паралелки. След това в районите, които са с най-висока заболеваемост, ще минем на този ротационен принцип на учене и ако тя продължи да расте, ще се отиде в четвърта фаза, която е изцяло онлайн обучение", поясни главният държавен здравен инспектор.

Държавният здравен инспектор заяви, че решението за намаляване на продължителността на карантината на заразените с COVID-19 и контактните лица, обявено вчера, е взето след широко обсъждане и е съобразено с последните препоръки на Европейския център по контрол на заболяванията.

По думите му то няма връзка с положителния тест за коронавирус на председателя на Народното събрание Никола Минчев, за който стана ясно след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност. Участниците в заседанието още вчера излязоха в самоизолация.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст