ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Битовите потребители на газ ще бъдат компенсирани с 50% от цената

Министерство на енергетиката пресконференция Александър Николов

Битовите потребители на газ да бъдат компенсирани с по 27 лева на мегаватчас за декември и с по 42 лева на мегаватчас за януари, предвижда енергийното министерство. Предстои тази мярка да бъде обсъдена в Министерския съвет и одобрена от Европейската комисия, каза енергийният министър Александър Николов.

"Структурата за компенсация, която ще предложим, е 50% от ръста на цената. Като база се използва предпоследното решение на Комисията за енергийно и водно регулиране за цена на мегаватчас, която е 48.80 лв.. По този начин разчетите ни показват, че в рамките на само първите два месеца компенсациите, които ще се получат от крайните потребители, са в размер на приблизително 140 милиона лева", обясни той.

Николов допълни, че според разчетите на министерството този месец газът е можело да поскъпне не с 30 на сто, а само с 5 процента. Той обаче не влезе в подробности за начина на формиране на по-ниските стойности, а посочи, че, ако "Булгаргаз" е играел ролята си на обществен доставчик, който търси най-ниските цени, а КЕВР го е контролирал, то поскъпването на газа е щяло да бъде доста по-малко.

При тока за индустрията се предвижда увеличаване на тавана на компенсациите, като помощта обаче няма да е повече от 250 лева на мегаватчас, посочи още енергийният министър.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст