Христо Чакалов е най-дългогодишният управител на БНБ

Христо Чакалов е български финансист

На днешния ден можем да си спомним за Христо Чакалов – български финансист, най-дългогодишният управител на Българска народна банка (1908-1920 г.).

Той е роден през 1868 година в Търново, завършва право и политическа икономия в Женевския университет.

От 1901 година Христо Чолаков работи като юрист в Българската народна банка, а през 1906 година става нейн главен юрисконсулт. През 1907 г. той специализира банково дело в Париж. През 1908 година Христо Чолаков става управител на Българска народна банка. Той остава на този пост по време на Балканските войни и Първата световна война и го напуска през 1920 година поради несъгласие с кабинета на Александър Стамболийски. Христо Чакалов е един от създателите и първи уредник на „Отделението за финансови изучавания“ към Централното управление на Българска народна банка.

Христо Чакалов е един от съдателите през 1918 г. на Централата на девизите, създадена, за да регулира търсенето и предлагането на чуждестранна валута чрез монопол на търговията с външни платежни средства. Дейността му като управител на БНБ през войната е подробно разследвана от специална парламентарна анкетна комисия, назначена през 1921 година. 

След като напуска БНБ, Христо Чакалов ръководи Българска банка, а по-късно е подуправител на Българска ипотекарна банка.

Чакалов е един от създателите на Закона за ипотечния кредит от 1907 г., на първия Закон за кооперациите и на Закона за Българската централна кооперативна банка.

Христо Чакалов е бил настоятел на храма на "Св. Александър Невски" и съветник за финансовото стабилизиране на Българската православна църква. Той е член на Българското икономическо дружество от 1902 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст