Контактните лица от КСНС ще са под карантина 7 дни

Президентство КСНС

Столичната Регионална здравна инспекция се е свързала с председателя на Народното събрание Никола Минчев и има вече списък на контактните му лица. Те са общо 28, съобщи директорът на инспекцията д-р Данчо Пенчев. След заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента в понеделник стана ясно, че Никола Минчев е с положителен тест за COVID-19, а президентът, премиерът, министри и депутати трябва да са под карантина. На следващия ден Министерството на здравеопазването излез с нова заповед, в която срокът на изолацията при заразени се съкращава от 14 на 10 дни, а на карантината при контактни лица – от 10 на 7 дни. 28 контактни лица, участвали в КСНС при президента, са под карантина.

"Всички лица, присъствали на КСНС, с изключение на Кристиян Вигенин, защото е боледувал преди по-малко от три месеца, ще са под карантина за 7 дни", обясни пред bTV директорът на РЗИ. И уточни, че за лицата със завършен ваксинационен процес и с бустерна доза карантината става 5 дни. Те трябва да си направя тест след 72-рия час, резултатът автоматично се нанася в системата и карантината им се намалява. "За президента това е до 16 януари – тогава ще падне неговата карантина", отбеляза Пенчев.  

"РЗИ счита 11 януари за датата на първоначално събитие и от 11 започват да оперират със срокове и действия, списъкът на контактните лица също е подаден на 11", уточни шефът на столичното РЗИ. Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов също е под карантина. "Органите на РЗИ са направили всичко необходимо, той е информиран, че е под карантина. Органите на МВР са тези, които проверяват лицата под карантина. Ако се появи на публично събитие, следват административни мерки, може да се стигне до съд", подчерта Пенчев.

Припомняме, че "Възраждане" организира днес от 12 часа протест срещу зеления сертификат. Демонстрацията ще се проведе пред сградата на парламента. Очевидно самият Косрадинов няма да присъства на протеста. Ден по-рано той заяви, че ако РЗИ го постави под карантина, ще я спази, но нарече правилата "глупави".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст