ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Нямаше ясна комуникационна стратегия от началото на пандемията

Асена Сербезова

Нямаше ясна комуникационна стратегия от началото на пандемията, а страхът раздели хората. Това каза министърът на здравеопазването Асена Сербезова по време на среща с част от протестиращите срещу зеления сертификат.

"Против задължителната ваксинация съм, против съм и този сертификат да се нарича сертификат за ваксинация, тъй като той предоставя три възможности за избор", подчерта министър Сербезова. По думите ѝ е опасно да се мисли, че ваксината предпазва на сто процента и заради това да не се спазват противопидемичните мерки.

Нямаме зависимости, каза още тя в отговор на въпрос от протестиращите дали има зависимости от лобита – политически, фармацевтични или чужди правителства. "Докато съм министър, няма да допусна зависимости на министерството", добави още министър Сербезова. В отговор на въпрос кога ще свърши пандемията министър Сербезова цитира експертни мнения, според които това ще бъде последната вълна.

Плановите операции сега се спрени, за да се освободят легла, обясни министър Сербезова.

Цончо Ганев от партия "Възраждане" призова министър Сербезова да създаде работна група от различни експерти, която да излезе със становище къде и как помага зеленият сертификат на обществото ни. По думите му в момента няма диалог, а по медиите математици обясняват медицински проблеми. "Призоваваме за диалог, тъй като се е натрупало недоверие", допълни още той.

Представителите на протестиращите призоваха незабавно да се отмени зеленият сертификат, децата да ходят на училище без да се тестват, да се направят изследвания и оценка на тестовете за учениците, както и на ваксините.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев представи данни от проучване, извършено в последните две години, според което 12 на сто от българите твърдо не вярват на всичко, свързано с вируса. По думите му други 49 на сто се разделят на две групи – колебаещи се и страхуващи се да се ваксинират, които, ако имат повече информация, биха взели друго решение по отношение на ваксинирането. "Останалите участници в проучването приемат информацията, която им предоставяме и са съгласни да се ваксинират", допълни Кунчев.

"Здравната система едвам издържа, а директори на регионални здравни инспекции са настоявали да затворят училищата в някои области", посочи още Кунчев.

"Решението за зеления сертификат не се взима еднолично", допълни министър Сербезова. Тя предложи на протестиращите да представят исканията си в писмен вид и допълни, че ще има работна група за диалог.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст