ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

През 2022 г. в Европа ще похарчат за енергия рекордна от десет години сума

природен газ

Европейските страни през 2022 година ще похарчат за първични енергоресурси рекордната за последните десет години сума в размер на 1 трлн. долара. Това съобщава Bloomberg като се позовава на анализ на банка Citigroup.

Както уточняват от агенцията, подобни разходи са свързани с повишението на цените  за отопление и за електроснабдяване в региона.

"Природният газ и електричеството станаха прекомерно скъпи. На потребителите и производителите в целия регион, вероятно, ще им се наложи да вземат нелесни решения по отношение на своето енергопотребление", казва анализаторът от Citigroup Аластер Сайм.

Според оценките на специалистите, за последната година цените  на природния газ в Европа на нараснали повече от 3.5 пъти, а след това – предвид важността на синьото гориво също и за работата на електроцентралите, се увеличиха и цените на електричеството. В момента, както пише Bloomberg,  природният газ покрива една четвърт от енергийте нужди на европейските страни.

През есента на 2021 година в Европа се разрази енергийна криза, след като спотовите цени на природния газ започнаха стремително да растат, преминавайки 1000 долара за 1000 куб. метра. А на 21 декември борсовата цена на синьото гориво в Европа за първи път в историята преодоля и границата от 2000 долара за хиляда кубически метра на фона на предстоящите зимни студове и необичайно ниските запаси от природен газ в европейските подземни хранилища.

Исторически ниски са запасите от газ в подземните хранилища в Европа

По данни от Gas Infrastructure Europe, общата запълняемост в европейските подземни газови находища на 10 януари се сви до 50.88% и сега е в размер на 54.93 млрд. куб. метра – почти с 18 млрд. куб. м по-малко в сравнение с миналата година.

Енергийната криза на фона на разпространението на щама "омикрон" заплашва забави възстановяването на европейската икономика, отбелязват от Bloomberg. Високите разходи за електроенергия вече принудиха някои компании да затворят или да намалят производството. А това само подсилва инфлацията. 

Също така увеличението на цените на електроенергията задълбочава проблема с доставките, установени по-рано заради пандемията. И ето влиянието на енергийната криза върху превоза на товари и цените на продуктите ще се усети не само в европейските страни, но и извън региона, смятат експертите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст