Протестът срещу зеления сертификат се премести пред здравното министерство

Протест срещу зеления сертификат

Част от протестиращите срещу зеления сертификат се преместиха пред Министерството на здравеопазването. Те се придвижиха от площада пред парламента по бул. "Цар Освободител" към министерството. Друга част от протестиращите останаха пред сградата на Народното събрание.

Пред сградата на Министерски съвет има плътен полицейски кордон.

Представители на протестиращите срещу зеления сертификат бяха допуснати в сградата на Министерството на здравеопазването за среща с министър Асена Сербезова.

Протестиращите помолиха полицаите пред министерството да свалят каските си и те го направиха. Движението в района е блокирано.

Протестът започна в 12.00 часа днес пред Народното събрание с основен организатор партия "Възраждане". На няколко пъти се стигна до напрежение между гражданите и служителите на реда. Протестиращи се опитаха да влязат в сградата на парламента, но не бяха допуснати.

По-рано днес парламентарната група на "Възраждане" е напуснала пленарната зала, за да се присъедини към протестиращите. Лидерът Костадин Костадинов пропудна партийното събитие, тъй като е поставен под карантина заради контакт със заразения с коронавирус председател на парламента Никола Минчев.

Полицейското присъствие в района е засилено. На място има и водно оръдие.

Лидерът на "Възраждане" все пак се включи на протеста онлайн – чрез платформата Zoom. Костадинов призова протестиращите "да поискат сметка за безчинствата, на които е подложен целият български народ".

"Днес вие сте тук на площада да измиете срама на една нация! Свободата не се извоюва чрез писане на статуси във Фейса! Свободата се извоюва на улицата", обърна се той към протестиращите.

Малко след 13 часа напрежението нарастна и протестиращите пробиха полицейския кордон пред НС. Чуваха се викове "Боклуци" и "Оставка". 

Имаше изнесени от протеста хора, затиснати от тълпата. 

На място пристигна и жандармерията. Стигна се и до арест на мъж, който е имал оръжие. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст