Шок от 3 млрд. паунда грози най-бедните британци

пазари

Жизненият стандарт на най-бедните британски домакинства ще падне с 3 млрд. паунда през април когато социалните им добавки ще се увеличат с 50% от очакваното ниво на инфлацията, пресмята Институтът за фискални изследвания в анализ, публикуван на 12 януари. За да защити хората с ниски доходи от скока на енергийните сметки, кабинетът ще трябва да съобрази тазгодишния размер на помощите с настоящия инфлационен ръст, препоръчват експертите. 

Британското правителство е под сериозен натиск да подпомогне домакинствата да преодолеят априлския шок от скока на издръжката на живота когато енергийните доставчици ще начислят максималния размер на потреблението, което ще качи сметките с 50%. Отделно, кабинетът повишава данъците на работниците с 12 млрд. паунда.

Работещите домакинства с ниски доходи ще получат известна защита от увеличението на минималната заплата и от промените в социалните отчисления, но безработните ще са подложени на тежък натиск, предупреждават учените от Института за фискални изследвания.

Социалните добавки ще нараснат с 3.1% през април – осъвременяване, основано на индекса на потребителските цени от миналия септември. "Бенк ъф Инглънд" обаче прогнозира, че инфлацията ще скочи до 6% през април. А независими предвиждания показват, че тя може да достигне дори 7 процента. 

Увеличението на социалната издръжка, включително и пенсионните кредити за лицата, излизащи в пенсия, с 6% вместо с 3.1% ще защити 10 млн. домакинства с по 290 паунда средно за всяко и ще струва на бюджета 3 млрд. паунда, изчисляват анализаторите. Разширяването на подкрепата за държавните пенсии ще изисква още 1.5 млрд. паунда. 

Увеличението на цените на енергията през април ще добави към разходите на домакинствата 14 млрд. паунда на годишна база, като средното повишение на всяка отделна сметка ще е 500 паунда.

Заместник директорът на Института за фискални изследвания Робърт Джойс коментира, че "начинът, по който се повишават социалните помощи всеки април не е подходящ за периоди на висока и растяща инфлация, какъвто е и сегашният". Джойс допълва, че "е за предпочитане да се повишават добавките с актуалния ръст на инфлацията през този април" и "че по този начин ще се компенсират справедливо по-високите средни разходи на получателите на тези социални помощи". 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст