ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

UniCredit е заинтересована да купи руската банка “Открытие”

банка "ФК Открытие"

Най-голямата банка на Италия – Unicredit, през тази седмица може да започне due diligence на банка "ФК Открытие". Това съобщава Bloomberg като се позовава на свой източник. По негова информация, UniCredit е наела консултант, който да направи цялостен анализ на бизнеса на московската банка и очаква процесът да завърши до няколко седмици.

От ТАСС са отправили запитване до руското подразделение на UniCredit и Централната банка на Русия. От "ФК Открытие" са отказали коментар.

В началото на декември миналата година управителят на Руската централна банка Елвира Набиулина заяви, че централната банка засега продължава работата по изясняване на интереса от стратегически инвеститори към покупката на банка "Открытие". Тогава тя отбеляза, че темата за стратегическия инвеститор засега е отворена, но регулаторът също така разглежда и осъществяването от "Открытия" на първично публично предлагане на акции  /IPO/.

В началото на август от Централната банка на Русия обявиха, че е започнала подготовката за продажба на акциите на банка "Открытие". Регулаторът приемаше писма за намерения от заинтересовани лица, които имат желание за вземат участие в тази процедура, от 11 октомври до 22 октомври 2021 година.

От Централната банка на  Русия съобщиха, че са получени няколко оферти от стратегически инвеститори. При това регулаторът, както и  по-рано беше обявил, разглежда и варианта за провеждане на IPO като възможен способ за продажба на акциите на "Открытие", съобщава ТАСС като се позовава на изявление от  пресслужбата на руската централна банка. "Отчитайки размера и сложността на сделката за ПАО "Банк "ФК Открытие", това изисква време, за да се проучат детайлно постъпилите предложения ", са отбелязали от централната банка.

"Вземайки под внимание конфиденциалността на процеса, свързан с оценката на възможните начини за реализация на акциите на ПАО Банк "ФК Открытие", ние няма да коментираме съобщенията, които се появяват в медиите, за наличие или отсътствие на възможен интерес, проявен от този или онзи потенциален инвеститор", подчертават от пресслужбата на централната банка. Оттам също така уверяват, че своевременно ще съобщят за следващите стъпки по реализацията на акциите на "Открытие".

„Открытие“ беше национализирана през 2017 г. като централната банка осъществи спасителна операция, след като „Открытие“ се срина заради лоши кредити, повечето от които бяха отпуснати на нейните собственици. Днес тя е  универсална търговска банка, една от най-големите кредитни институции в Русия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст