Димитров: Отстраниха ме заради позициите ми в спора с България

никола димитров

Не вярвам на Буяр Османи в преговорите с България, отстраниха ме заради позициите ми в спора с България, заяви вицепремиерът по европейските въпроси на Република Северна Македония Никола Димитров в края на ангажимента си в правителството, съобщават македонските медии.

Димитров заяви, че негов дълг е да даде сигнал за тревога за преговорите с България, за да предотврати, по думите му, лоши и лишени от достойнство решения. Вицепремиерът посочи външния министър Буяр Османи като човека, в когото няма доверие за процеса. За бъдещия премиер Димитър Ковачевски Димитров каза, че няма опит във външната политика.

Вицепремиерът не пожела да разкрие дали в неразбирателствата е имало възможни "отстъпки относно идентичността", за да не навреди на процеса, и каза, че те са се отнасяли за представянето на македонския език в ЕС без никакви обяснения, каквито иска българската страна, за преговорната рамка и ролята на историческата комисия. Димитров каза и че имал предложения за посланически пост по негов избор, включително в САЩ, но отказал, тъй като смята, че може да се бори за националните позиции само от Македония.

Димитров повтори, че каквото и да е решение трябва да мине през парламента. Македония не трябва да отстъпва по отношение на България, ако от другата страна няма отстъпка, добави Димитров и каза, че е време държавата да не придава толкова много значение на преговорите със София, а правителството да се обърне към вътрешните проблеми и реформи.

Накрая вицепремиерът каза, че отговорите, които Република Северна Македония е изпратила в България, са съгласувани с правителството и решение, основаващо се на тях, би било достойно.

Никола Димитров обяви, че ще продължи дейността си в обществото, но още не е решено дали чрез партия или в друга форма.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст