ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Научноизследователски кораб „Св.св. Кирил и Методий“ се готви за плаване

Научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий"

На заседанието си днес от 14,30 часа, парламентарната комисия по транспорт и съобщения ще изслуша бригаден адмирал Боян Медникаров – началник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и проф. Христо Пимпирев – директор на Антрактическия институт.  Двамата ще информират членовете на комисията с председател Борислав Гуцанов за подготовката на първото плаване на военния научно-изследователски кораб „Св.св. Кирил и Методий“ с екип на 30-тата научна експедиция до българския остров Ливингстън в Антарктида.

Корабът влезе в състава на Морско училище – Варна през юли м.г. В момента плавателният съд е в процес на основен ремонт. С него за първи път на толкова далечно разстояние ще имат честта да плават най-добрите курсанти на Военноморското училище.

30-тата българска експедиция до Антарктида има за цел да изгради основите на научната лаборатория в изследователската база "Св. Климент Охридски" и да работи активно по 7 /седем/ научни проекта. Първата група от 15 души стъпи в базата в последните дни на декември.

През юли миналата година номинираната за Оскар българска актриса Мария Бакалова официално стана кръстница на българския военен научноизследователски кораб с бордови номер 421 – "Св. Св. Кирил и Методий".

В Деня на Св. Седмочисленици (Светите братя Кирил и Методий и учениците им Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий), който се отбелязва днес, в Пункт за базиране – Варна се проведе тържественият ритуал по издигане на военноморския флаг и присвояване на име на плавателния съд. За името на кораба бе обявен конкурс, а от всички над 250 предложения комисия избра името "Св. Св. Кирил и Методий".

Плавателният съд е собственост на Консорциум "Българска антарктическа база "Св. Климент Охридски" и научноизследователски кораб", чиито членове са ВВМУ "Н. Й. Вапцаров", Софийски университет "Св. Климент Охридски" и Български антарктически институт /БАИ/.

Основните задачи, които плавателният съд ще изпълнява, са осигуряване на българските национални антарктически експедиции, осъществяване на научноизследователски дейности от Националната програма за полярни изследвания, както и такива в Черно море и Световния океан, провеждани от Софийския университет, БАИ, ВВМУ, БАН, Селскостопанската академия и други научни организации.

Корабът ще се използва и за практиките на обучаемите от ВВМУ и на други морски образователни институции. С него ще могат да се правят и хидрографски изследвания за нуждите на ВМС на Република България.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст