Шерше ла чекмедже!

Протест срещу зеления сертификат

Гледали сме и по-зрелищни екшъни пред парламента, но и този не е за пренебрегване. Не толкова с темата и мащаба на сбирката, колкото със скритото зад него. При яростната и нестихваща пропаганда в социалните мрежи, щурмът на Капитолия в държавата с най-малко ваксинирани граждани, изглеждаше като селска свада. На първо четене – антиваксърите просто се изложиха. 

На второ четене бяха заклеймени, че вдигат врява и гюрултия за по 30 сребърника и шепа жълти копейки, докато патроните им от "Възраждане" се тихомълком се ваксинират. При цялата дандания не станало ясно, че зеления сертификат може да бъде взет и без боцкане с "експериментална течност", ако си преболедувал и/или антителата ти са си наред. Останалото е политика и пари, пред които здравето е само подробност. 

Вижте например детайла със забележката на Сидеров към журналистите да не пишат Костадин за новия Волен. Последният разигра картата за малцинствените етноси и вери, докато национализмът на Костя опира само до ваксините. Иначе и двамата напират към Русия, но по на изток от Варна не припарват. Въпросът е от рубли и копейки ли набират бюджетите си или от евро в чекмедже?

Едни твърдят, че агитката на "Възраждане" била сред най-активните в протестите срещу ГЕРБ. Други им го връщат с аргумента, че двата им протеста срещу управлението на Борисов били маломерни, защото всички бягали от селските им прояви, и че към днешна дата заработвали за негова сметка.

Здравният министър Асена Сербезова призна например, че от самото начало на корона пандемията не е имало ясна комуникационна стратегия, поради което страхът разделя хората. При това до умопомрачаване, та смъртта да е приемлива алтернатива на ваксината. Сербезова увери още, че е против задължителната ваксинация. Но е за спазването на противопидемичните мерки, защото "е опасно да се мисли, че ваксината предпазва сто процента". 

От "Възраждане" настояха за създаване на работна група от експерти, която да излезе със становище къде и как помага зеленият сертификат на обществото. И с право посочиха безконтролната медийна употреба на съмнителни и задкулисно пробутвани математици, обясняващи безотговорно и с апломб силно специфични медицински проблеми. Неща, които премиерът Кирил Петков явно приема, изразявайки надежда за експертиза на вирусолози и медици, съчетана с покана за среща с протестиращите и окуражителното "Вратата ни е отворена за конструктивни предложения"

Председателят на парламентарната здравна комисия Антон Тонев обяви, че се обсъжда създаването на български сайт с оперативна информация за нежелани реакции от ваксините, защото хората имали право да се съмняват.

"Това, че не се говорим за страничните ефекти, е един минус. Ние смятаме да направим кампания, да говорим с хора, които заявяват, че имат нежелани лекарствени ефекти", заяви Тонев. И добави, че с новия здравен план за справяне с коронавируса "обществото трябва да е информирано и да знае какво предстои за седмици напред".

Друг е въпросът как ще бъде свършена поредната българска работа. В плана щели да бъдат отчетени някои национални фактори, които липсвали в Западна Европа. За зелените сертификати пък в момента нямало взето решение за отпадане, но протестът май ще помогне. Познато, нали – колебанията и страховете на управниците у нас по правило избиват в непрекъснато шикалкавене. Нещо, което здравният депутат илюстрира с оригинална метафора, за да признае че всъщност не знае какво да се прави. 

"Ние се налага да се съобразяваме с една жива сила, въпреки че вирусите са на границата между живото и неживото. И тази жива сила се бори с нас и се бори за надмощие. На нас много ни се иска да поставим цялата криза и всички въпроси, които възникват, в едно просто уравнение с прости решения, но реалността е друга", коментира още Антон Тонев.

Карайте така, пък после се чудете, че чекмеджетата винаги са отворени и никога не спят!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст