“Вентолин” ще се достави в аптеките през февруари, “Пулмикорт” има

Парламент Комисия по здравеопазване Асена Сербезова

Очаква се през февруари в аптечната мрежа отново да се появи един от препаратите срещу белодробни инфекции, използван предимно при деца ("Вентолин"), за който имаше данни, че липсва от аптечната мрежа. Това съобщи здравният министър Асена Сербезова по време на блиц контрол в Комисията по здравеопазване в Народното събрание.

„Това е продукт, който широко се използва в педиатричната практика и с основание педиатрите имат своите притеснения. По информация от притежателя на разрешението за употреба се очаква възстановяване на доставките през февруари“, каза тя.

Друг продукт за белодробни инфекции ("Пулмикорт"), който също изчезна от аптеките, вече е осигурен за следващите месеци. Спирането му е било временно заради повишеното потребление, обясни министърът на здравеопазването.

До декември от него са били доставени в складовете повече от 51 хиляди опаковки, така че няма място за притеснение, увери Сербезова.

„Към момента проверката посочва, че има налични количества от продукта в складовете на търговци на едро с лекарствени продукти и са планирани ежемесечни доставки за първото тримесечие на 2022 година“, поясни тя.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст