ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Без финансова подкрепа ще останем без оранжерийни зеленчуци

оранжерия

Министерството на земеделието, храните и горите търси възможности за осигуряване на финансиране за подкрепа на производителите на оранжерийна продукция. Това каза ресорният министър д-р Иван Иванов по време на петъчния парламентарен контрол. Вече е имало срещи с Министерството на финансите и с браншовите организации. Сред тези помощи са програмата "де минимис", която е най-бързият и ефективен начин, както и възможности "чрез временна рамка за мерки за държавна помощ в подкрепа на икономиката в условията на сегашния епидемичен взрив от COVID-19".

От бранша смятат, че всяко забавяне е фатално за производителите. По-късното купуване на разсад и разсаждане след това би компрометирало и реколтата.

Климатичните условията на страната ни определят сезонния характер на зеленчукопроизводството и основната цел и значение на оранжерийното производство е да реши проблема с целогодишното снабдяване на пазара с пресни зеленчуци.

Напълно реално е увеличението на цените на електроенергията, на природния газ, на торовете, на препаратите да остави пазара ни без българска оранжерийна продукция. От една страна, това прави все по-трудно производството, а от друга – оскъпява произведените зеленчуци. И единствената алтернатива ще остане увеличаването вноса на домати и краставици.

Не бива да се пропускат и неблагоприятните климатични условия през миналата година – градушки разрушиха част от оранжериите, беше унищожена и продукция.

Оранжерийното производство е едно от най-скъпите в земеделския сектор заради необходимостта от специфични конструкции за оранжериите и изискванията към отоплителните системи – използва се биологично отопление, водно отопление, електрическо отопление, термопомпи, котли на течно, газообразно и твърдо гориво, инфрачервено отопление.

А случващото се с горивата и консумативите правят ситуацията в момента още по-сложна. Ясно е, че при това положение не всички производители ще могат да си купят разсад и да организират производството си.  А това вероятно ще накара голяма част от производителите да затворят, което пък ще наложи и освобождаване на работници. Но това едва ли е изход при положение, че 10 000 човека намира прехрана в сектора.

Оранжериите за производство на зеленчуци у нас са с площ 898 хектара, като 300 ха от тях са отопляеми – с природен газ, геотермална енергия, пелети, съобщи земеделският министър.

Оранжерийното производство в България през последните години се определя от сравнително малко на брой основни зеленчукови култури като домати, краставици и корнишони, пипер – сладък,  салати и марули, рукола, патладжан и други. Основно са застъпени три зеленчукови култури и почти около 90% от общо произведената продукция се пада на домати, пипер и краставици. Оранжерийното производство осигурява на българския потребител зеленчуци през период от годината, когато няма предлагане на такива продукти, произведени от полското производство.

Българското оранжерийно производство се среща на пазара с нелоялна конкуренция от търговци, които внасят продукция на по-ниски ценови нива. я. Другите проблеми са свързани със субсидирането на оранжерийното производство у нас, като сумите са едни от най-ниските в земеделието ни.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст