ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Цацаров е с отнет достъп до класифицирана информация

Сотир Цацаров  Парламент избор на шеф на КПКОНПИ

Председателят на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Сотир Цацаров е с отнет от ДАНС допуск до класифицирана информация. Това съобщи пред bTV премиерът Кирил Петков. Той уточни, че достъпът на Цацаров е отнет вследствие на контрол за надеждност. И изрази надежда, че вчерашният анонс за оставката на председателя на КПКОНПИ и днешното отнемане на допуска не са свързани. Срещу шефа на Антикорупционната комисия се води разследване от ДАНС.

"Приветствам ДАНС и българските служби за сигурност. Трябва да показват решителни действия. Всеки пък, когато виждат нарушение на закона, трябва да действат, да бъде ясно, че няма човек, който е над закона", заяви министър-председателят. По думите му данните са събирани "дълго време", но е класифицирана информация кога е започнало разследването и какво точно е било открито.

Отнетият допуск до класифицирана информация не означава директно освобождаване на Цацаров от КПКОНПИ, но по думите на Петков това "прави неговата работа в някаква степен невъзможна". "За мен това, че нямаме истински сериозни дела за корупция на високите етажи на властта, показва абсолютно ясно, че КПКОНПИ не си е свършила работата, която всички български граждани се надявахме да бъде свършена. Оценката ми е силно отрицателна", коментира премиерът.

Кирил Петков подчерта, че мнението му за главния прокурор Иван Гешев съвпада напълно с това на управляващата коалиция, която с декларация в парламента днес поиска обвинител №1 да се оттегли: "Вече доверието – явно и на управляващата коалиция, и моето лично, както и на голяма част от българския народ е сведено просто до факта, че най-добрият акт е да си подаде оставката. Никой не вярва, че прокуратурата работи, както би трябвало да работи. Има огромно ниво на сериозни престъпни дейности, които все още не са били обект на наказателни и на осъдителни процедури", заяви той. Премиерът е убеден, че Народното събрание ще работи по законодателни промени, за да даде нов облик на българската прокуратура.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст