ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ДАНС и МВР всуе търсят изчезналата пътна карта с “Газпром”

Парламент Александър Николов министър на енергетиката

Агентите от Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) не са открили пътната карта за развитието на газопреносната мрежа, която правителството на Бойко Борисов е подписала с "Газпром" през 2017 година, обяви енергийният министър Александър Николов. Това стана ясно по време на днешния парламентарен контрол, когато Николов отговори на въпрос на депутата Мартин Димитров ("Демократична България").

МВР и ДАНС са търсили документа, по искане на служебния министър Андрей Живков, който възложи на 14 юни 2021 г. изготвянето на справка и е поискал пътната карта да бъде извадена от архива на Министерството на енергетиката. Там обаче са били открити само документи, в които пътната карта се споменава, но самият документ липсвал. Картата липсвала също и  в Министерския съвет. Заради това енергийният министър Живков възложил на МВР и ДАНС да я търсят, но до днес резултат няма.

Както е известно на 3 юни 2017 г. от пресцентъра на енергийното ведомство съобщиха, че тогавашният министър Теменужка Петкова и президентът "Газпром" Алексей Милер са подписали пътна карта, съгласно която двете страни ще проучат въпроса за развитие на газопреносната инфраструктура на територията на България, при отчитане на правилата на ЕС. Зад тази обща формулировка тогава бе разчетена договорка за работа по реализацията на втора тръба от газопровода "Турски поток" до България.

През есента на 2018 г., Петкова поиска от парламента да одобри промяна на енергийната стратегия на България, за да може в нея да влезе проектът за т. нар. газов хъб "Балкан", част от който бе и проектът за продължението на "Турски поток" през България. През юни 2021 г. служебният министър Живков понечи да изясни казуса с пътната карта, но тя  не бе открита. Самата Петкова обяви, че не знае къде е документа.

На парламентарния контрол днес (14 януари) енергийният министър Александър Николов съобщи, че ДАНС и МВР също са се включили в търсенето, но пътната карта не е открита никъде.  По тази причина още през декември той е поискал копие от "Газпром", но до момента отговор от компанията няма.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст