ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Не се обсъждат промени за зеления сертификат

Парламент Комисия по здравеопазване Асена Сербезова

До момента не се обсъждат промени при получаването на зелен сертификат и допълнителни изисквания за здравния статус на гражданите. Това обяви в кулоарите на парламента министърът на здравеопазването Асена Сербезова.

По думите ѝ като страна членка на ЕС България ще следи ситуацията и ако се наложи, ще бъдат взети още мерки.

"На този етап няма  допълнителни обекти, на които се изисква зелен сертификат и пак искам да повторя, когато има такива, те ще бъдат обсъждани", подчерта тя.

Сербезова призна, че се обсъжда се възможността зелен сертификат да не се издава за наличието на антитела от преболедуване. Това трябва да дойде като предложение от държавния здравен инспектор, но все още няма такова, обясни здравният министър.

Процентът на заетите интензивни легла се дава от регионалните здравни инспекции. Следи се броят на леглата за деца, за възрастни, за реанимация, а информацията се събира всекидневно. Данните ще се вписват в динамична карта, която ще показва в каква зона е всяка област от страната.

"Защо са 6 клъстърите? Не бива поради това, че в една определена община или по-малка област да има недостиг на легла, но те могат да ползват на друга област леглата, да има по-стриктни мерки", посочи Сербезова.

Директорите на РЗИ се срещат с шефовете на болници, за да решат дали може да се разшири капацитета на легла за лекуване на COVID болни.

,,Основният проблем не е толкова дали има легла, а какви са тези легла. Също така е важно наличието на медицински персонал'', каза проф. Асена Сербезова и подчерта, че внимателно ще се следи колко е заболеваемостта сред медиците.

Депутатът от ГЕРБ Теменужка Петкова е в болница с COVID-19, като тя е била ваксинирана, това потвърди в кулоарите на парламента министърът на здравеопазването Асена Сербезова.

Тъй като през вчерашния ден Теменужка Петкова е била в пленарната зала и е участвала в заседание на Комисията по енергетика в парламента, министърът на здравеопазването е на мнение, че депутатите от въпросната комисия подлежат на самоизолация.

Положителни са 17,7 процента от направените 39 590 теста. Близо 75 на сто от новите 7034 случаи за деня не са ваксинирани.

Активните случаи в страната нарастват до 142 472 – рекорден брий от началото на пандемията.

84 души са починали през изминалото денонощие. 95 процента от тях са деня не са били ваксинирани.

552 са новопостъпилите в болнични заведения. Близо 83 на сто от тях не са ваксинирани.

Общият брой на хоспитализираните вече е 5297 (най-много от 9 декември 2021 г.). От тях в интензивни отделения са 579 души.

Като оздравели са отчетени 4071 души.

За последното денонощие са поставени 29 683 дози ваксини. Хората със завършен ваксинационен цикъл вече са 1 958 189 души. С бустерна доза са 475 257 души.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст