ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Управляващото мнозинство призова Гешев да последва Цацаров с оставка

Министерски съвет Сотир Цацаров Иван Гешев

Четирите партии от управляващата коалиция – "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България", излязоха с обща политическа декларация, с която поискаха оставката на главния прокурор Иван Гешев.

Декларацията бе изчетена от парламентарната трибуна в петък (14 януари) – ден след като стана ясно, че председателят на КПКОНПИ и бивш главен прокурор Сотир Цацаров ще подаде оставка от сегашната си позиция на 1 март.

"Коалицията като отчита, че системната ерозия на правотата се дължи на корупцията по високите етажи на властта, като взе предвид, че статутът и функциите на главния прокурор се различават от ЕС, като отчита констатациите на институциите на ЕС – редица доклади, загриженост за корупция по високите етажи, след скандала "Апартаментгейт", аферата с къщите за гости, Росенец, като отчита принципната позиция в Националния план за възстановяване и устойчивост, като взе предвид препоръките на Венецианската комисия, като отчита ниските нива на доверие в главния прокурор и масовите протести, като отчита бездействието на прокуратурата за корупция по високите етажи, което доведе до санкции по "Магнитски", като отчита казусът "Осемте джуджета", като отчита избирателното активиране на ръководството на прокуратурата, като обръща внимание на редица политически изказвания на главния прокурор, като подчертава злоупотреба с власт и нахлуването на президентството, като подчертава, че Специализираната прокуратура да поиска СРС за опозиционни лидери и граждани, като отбелязва, че във ВСС е поискано освобождаване на главния прокурор, в българската прокуратура работят и много достойни професионалисти, като отчита, че към настоящия момент липсват други механизми, призовавам главния прокурор да подаде оставка", гласи декларацията на управляващото мнозинство.

Обвинител №1 неглижира политическата декларация, казвайки, че "днес не е денят да обсъждаме българска политика или кризисен пиар".

"Важното събитие е процедурата за избор на шеф на ВКС. Важно е процедурата да протече професионално и при спазване на закона. Сигурен съм, че с колегите от ВСС ще проявим уважение към самите себе си и към институцията и няма да позволим тази процедура да има жълт отенък като при моя избор. Ако не уважаваме съдебната власт и себе си, няма да ни уважават и политиците", заяви още Гешев. 

Днес се гласува номинацията на единствения кандидат за шеф на Върховния касационен съд – Галина Захарова. Ако бъде утвърдена на позицията, Захарова ще замени Лозан Панов, чийто седемгодишен мандат изтича.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст