ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

БВП на Гърция е нараснал с 8.3% през 2021 г. вместо очакваните 4.3%

атина гърция

БВП на Гърция се е увеличил с 8.3% през миналата година вместо с 4.3%, каквато беше прогнозата. Това става ясно от доклад на международната рейтингова агенция Fitch.

Както се отбелязва в него, икономическата активност  в южната ни съседка се възстановява по-бързо, отколкото бяха очакванията на Fitch в предишната оценка през юли 2021 година.

От Fitch очакват, че възстановяването на икономическата активност в Гърция ще продължи и през 2022 година, дотолкова доколкото ще се увеличават използваните средства от Фонда за възстановяване на икономиките на Европейския съюз. Според агенцията, икономиката на Гърция ще продължи да  расте с 4.1% през тази година, като същите темпове се прогнозират и  за 2023 година. Грантовете, включени в Плана за възстановяване и и устойчиво развитие на Гърция, са около 18 млрд. евро (малко по-малко от 10% от номиналния БВП през 2019 година), като те ще бъдат получени от страната в следващите шести години.

Fitch запазва кредитния рейтинг на Гърция без изменение на нивото от "ВВ", като при това е повишил прогнозата си от "стабилна" на "позитивна", се казва в доклада.

Агенцията отбелязва още, че общото ниво на просрочените кредити на големите гръцки банки рязко се е понижило през 2021 година, падайки до 20.9 млрд. евро през третото тримесечие на миналата година от 60 млрд. евро за същия период година по-рано. Делът на просрочените кредити се е  свил до 15% при 36.3% през третата четвърт на 2020-а. "Ние очакваме по-нататъшно подобрение на показателите за качеството на активите в банковия сектор през тази година, макар и да съществуват рискове за нови проблемни кредити, особено от по-уязвими кредитополучатели, които продължават да получават ползи от мерките за регулиране на задлъжнялостта или пък държавна подкрепа", отбелязват от агенцията.

В доклада й се подчертава, че в Гърция има висок доход на човек от населението, който много превишава средния показател за страни със задлъжнялост "BB" или "BBB". Показателите на Гърция от гледна точка на управлението и човешките ресурси са едни  от най-високите сред страните, които нямат инвестиционен рейтинг. Тези нейни силни страни се сравняват с много високите нива на проблемни кредити и също такива високи равнища на вътрешния държавен и външен дълг, отбелязват от агенцията. По нейни оценки, външният дълг на Гърция ще намалее от 206.3% от БВП през 2020 година до 198.4% от БВП през 2021-а. Освен това, прогнозата е за по-нататъшно понижение на задлъжнялостта до 190.3% от БВП през 2022 година и до 185.3% от БВП края на 2023-а.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст