ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Дневният януарски износ на “Газпром” е най-нисък от 2015-а

пазари

Руският газов гигант "Газпром" е изнесъл 5.4 млрд. куб. м газ през първите 15 дни от годината за ключовите си пазари, обхващащи по-голямата част от Европа, Турция и Китай, обяви официално компанията на 17 януари. Това количество се равнява на средно 360 млн. куб. м на ден – най-малко от 2015-а и почти с 18% под средните дневни потоци синьо гориво през декември 2021-а, показват изчисления на агенция "Блумбърг", основаващи се на статистическите данни, подавани от газовия монополист. 

Доставките на руски газ за Европа се следят особено стриктно, защото недостигът на гориво и растящите цени вредят сериозно на икономиките на Стария континент. Шефът на комисията за почтена конкуренция на Европейския съюз – Маргрете Вестагер – обяви през миналата седмица, че "очаква с нетърпение" отговори от "Газпром" за недостатъчните количества природен газ. А ръководитеят на Международната енергийна агенция – Фатих Бирол – обвини Москва за енергийния спазъм на региона. 

Руският вице-премиер Александър Новак обаче е на друго мнение. "Нито Русия нито основният ни износител "Газпром" имат вина" каза Новак в интервю по държавната телевизия на 15 януари. Той добави, че страната му е изпратила "значително повече" газ на клиенти като Германия и Турция, които са изчерпали договорените количества. "Газпром" пък увери в началото на седмицата, че "доставя газ в съответствие със заявките на потребителите и на поетите ангажименти по договорите".

Руският монополист не дава разбивка за всяка държава, което затруднява оцените на доставките за ЕС – най-големият купувач на руското гориво. Но посочва, че потоците за Турция и Китай са били по-високи от същия период на 2021-а.

Средните дневни доставки през границите на ЕС са спаднали до 250.5 млн. куб. м през първите 15 дни на януари – малко над 50% от изпратените година по-рано обеми, според данни от уебсайта на производителя. Руският газопровод "Ямал-Европа" работи в реверсивен режим – от Германия към Полша – повече от три седмици. Всички потоци през ключовия маршрут през Украйна към Словакия пък са около една трета от обичайните количества. В края на декември 2021-а руският президент Владимир Путин каза, че "Газпром" изпълнява договорените дългосрочни газови доставки и че отсъствието на гориво в "Ямал-Европа" е резултат от липсата на поръчки от европейските клиенти.  

Дори увеличените доставки за Китай обаче не са компенсирали спада на общия износ на "Газпром". От 1 януари руският производител "е достигнал ново равнище на доставки", които са заложени в дългосрочното споразумение, коментира в началото на месеца главният изпълнителен директор на монополиста Алексей Милер, без да представя детайли. Доставките през първата половина на януари са 1.5 пъти по-високи в сравнение със същия период на 2021-а, според изявлението на "Газпром".

Компанията е произвеждала средно по 1.54 млрд. куб. м гориво на ден – най-много от 2014-а, по сметки на "Блумбърг". Това е с 1.1% повече от декемврийските равнища. В последните десет дни на миналия месец доставките на "Газпром" за вътрешния пазар, както и изпомпаните от подземните хранилища количества синьо гориво са били най-високи от 10 години заради нетипично ниските температури за това време на годината. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст