ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Гражданите на Сърбия подкрепиха на референдум промени в съдебната власт

Александър Вучич сръбска прогресивна партия

Гражданите на Сърбия са подкрепили на проведения в неделя референдум предложението за изменение на конституцията в областта на правосъдието. Това обяви президентът  Александър Вучич в обръщение към нацията за резултатите от референдума.

"При 97.02% от обработените бюлетени от референдума "за" са гласували 60.48% от участвалите граждани, а 39.52% са били "против". Общо са  гласували над 1.8 млн. човека. Поздравявам гражданите на Сърбия, които гласуваха за изменения в конституцията. Сърбия отправи позитивен сигнал към света. Аз вярвам, че ние ще успеем в предстоящия период да направим стъпките за по-нататъшна демократизация и независимост на съдебната власт", е заявил Вучич.

По неговите думи, в столицата на страната Белград мнозинството гаосували са се изказали против измененията в конституцията.

Изменения в конституцията

На референдума гражданите отговаряха на въпроса: "Вие подкрепяте ли изменения в Конституцията на Република Сърбия?" Гласуващите трябваше да отговорят на този  въпрос с "да" или "не".

Измененията, представени на референдум, се отнасят за правосъдието, а именно изборът на съдии и прокурори. Съгласно поправката, съдии повече няма да се избират в Народната скупщина (парламента), а това ще прави Високият съвет на съдиите, в който влизат 11 човека – шест съдии, избрани от другите съдии, четирима юристи, избрани от парламента, и председателят на Върховния съд. В изборите на съдии повече няма да участват министърът на правосъдието, председателят на Върховния касационен съд, председателят на парламентарната комисия по правосъдие. Отменя се тригодишният изпитателен срок за съдиите.

Държавните прокурори оттук нататък също ще бъдат избирани не от парламента по предложение на правителството, а от Високия съвет на прокурорите. Той ще се състои от 11 човека – пет обществени прокурори, четирима члена, избирани в парламента с квалифицирано мнозинство (2/3 от всички гласове), а също ще включва и министъра на правосъдието и главния прокурор.

По искане на ЕС

Референдумът беше проведен във връзка с изискванията на ЕС към Белград да реформира правосъдието си. В замяна Брюксел е обещал "най-добри оценки за прогреса на Сърбия в процеса на евроинтеграциятя".

Cъpбия води преговори за члeнcтвo в cъюзa вече дeceт години.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст