ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Крум Зарков смята, че има реални шансове да оглави БСП

Парламент 47 народно събрание Крум Зарков

"Смятам, че имам реални шансове да стана председател на БСП." Това каза депутатът от партията Крум Зарков, който вече обяви, че ще се включи в битката за лидерския пост в левицата. Той посочи, че ако получи доверието на съпартийците си и оглави БСП, ще приключи с изключванията и ще възстанови диалога. "Не се кандидатирам срещу Корнелия Нинова. Изпитвам отговорност към политическата сила. През 2016 г. Нинова внесе нова енергия в партията и това моментално даде резултат. След първия пряк избор на председател партията изглеждаше като решила вътрешния си проблем и трябваше да тръгне напред. Основната грешка е, че не тръгнахме към властта, а отново се загледахме към вътрешнопартийните неща", обясни Зарков пред NOVA.

Надежда да бъде избран му давало и проведено съвещание на младежите в БСП, където била заявена волята за промяна. "Корнелия Нинова може да е в силата си, но БСП не е. Това се осъзнава от всеки член и симпатизант. Постигането на катастрофалните резултати и спиралата, която ни води надолу… Мисля, че всички осъзнават тежката ситуация, в която се намира партията. Това, че сме във властта е добре, но само по себе си това няма да реши въпросите на БСП", смята депутатът. 

На въпрос дали би свалил доверието си от Нинова като министър, ако получи лидерския пост в БСП, Зарков отговори: "Аз съм подкрепил с гласуването си в Националния съвет нейното отиване в правителството, както и участието на БСП във властта. Сигурен съм, че тя ще покаже като много опитен политик и с много опит във властта, че може да се справи." По темата с отстранения от партията Кирил Добрев депутатът посочи, че той ще продължи да бъде част от БСП по силата на своето име. "Това, за което беше изключен, е същото, за което беше един от най-приближените на Нинова. Тоест, не бива да се действа по този начин", допълни той.

Според него един от проблемите в социалистическата партия, особено през последната година и половина, е фактът, че дебатът за това какъв фактор е БСП и каква е нейната роля в политическия живот в страната е заместен от взаимни обвинения и нападки: "Изчистването на тези въпроси няма да се случи, когато изчистваш хора или журналисти, които ги поставят. Ще стане, когато създадеш атмосфера в органите на партията да се говори и хората ходят в своята партийна организация не с топка в корема и със страх, а с желание да чуят и да кажат какво мислят, че трябва да прави основната лява партия в страната."

Коментар от Зарков дойде и по случая с отстранените журналисти от вестник "Дума". "Това, което се случи, не трябва да се замита просто така. Става въпрос за отстраняването на критично мислещи хора. И те са били критично мислещи не към Корнелия Нинова, а към всички председатели преди нея и ще бъдат критични и към следващите", уточни той.

Депутатът определи "войната" между президента Румен Радев и БСП като "тежка грешка", която лично той не може да си обясни. По думите му обаче тя вече е приключила, тъй като държавният глава е избран с много голямо мнозинство.

Според Зарков декларацията на управляващата коалиция срещу главния прокурор Иван Гешев е важен политически акт и доказателство, че записаното в коалиционното споразумение ще се случва. "Главният прокурор ще бъде сменен. Това са неизбежни неща. Идва им моментът", счита той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст